Hatalmas régi köveken araszolsz felfelé, a „pórnép” házai egyre mélyebben fekszenek alattad. Sokszor meredek kaptatókkal kell megküzdened, mire átlépheted végre a kaput.

A régi helyiségek, a gigantikus kőépítmények rendületlenül állnak ma is.

Lovagtermek, gyilokjárok, börtönök, kivégzések, lakomák és mulatságok jól megfértek egymás mellett.


Ha Te is szereted a várakat, őket is vedd fel a bakancslistádra:
Eger, Egri Vár
Telefonszám: 0636 312 744, E-mail: varmuzeum@egrivar.hu

Jártál már 650 éve „elfeledett” titkos átjárókban? Tudod, miért nem épülhetett fel az Egri Vár falain belül Európa egyik legnagyobb katedrálisa? És mi célt szolgálhat néhány borsószem és vízzel teli edény az 1500-as évek hadiiparában?

 

Fantasztikus történetek, magával ragadó környezet és izgalmas, feledhetetlen programok várnak az Egri Várban.


 

 

 

 

Kőszeg, Jurisics Vár
Telefonszám: 0694 561 664, E-mail: jurisics@koszeg.hu

Látogass el a Kőszegi várba és ismerd meg a város hőseit, életüket, harci eszközeiket és öltözetüket. Nézd meg, hogy mely családok lakták a vár szobáit és mit, hogyan tálaltak a középkorban egy földesúri asztalnál. Sétálj fel a nyugati toronyba és élvezd a panorámát.

 

Gyerekekkel próbáljátok ki az íjászatot, a játékudvart és szippantsatok mélyeket a fűszernövénykertben is. 

 

 

 

 

 

Szigetvár, Szigetvári Vár
Telefon: +36 70 702 8600, E-mail: szigetvarivar75@gmail.com

Szigetvár neve egyformán visszhangzik történelmünk dicső lapjairól, mint a magyar irodalom, mint a képzőművészetek és a zene világából egyaránt. 1566-ban Zrínyi Miklós védte itt hősként, 2500 magyar és horvát héroszával a várat mindhalálig Szulejmán szultán százezres seregével szemben. Vívtak ők hitért, hűségért, becsületért. Példát mutattak bátorságról és rendíthetetlenségről. Nem félték a halált, mert elejébe mentek a maguk választotta úton és időben. Mártíromságuk tette halhatatlanná emlékezetüket.

Szigetvár ma a kegyeleti emlékezet mellett, kortörténeti bemutatóhely is színvonalas muzeális kiállítással, történelmi viseletben őrt álló hagyományőrzőinek hiteles bemutatóival.