Bagolyirtás

Bagolyirtás


Megye: Heves
Kistérség: Gyöngyösi
Kistérség székhelye: Gyöngyös
Terület: 2129 hektár
Bagolyirtás történelme


Bagolyirtás
 
Az üdülőhely közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozik, a Pásztó-Galyatető közötti út mentén található, 810 m magasságban épült.

Mátraszentimre

Ez Magyarország legmagasabban fekvő települése, kb. 630-an lakják. Régebben Ötházhutának hívták, mely utalt az itt élők foglalkozására is, üvegfúvók, szénégetők lakták a vidéket. Mai nevét 1931 óta viseli. Közigazgatásilag a településhez tartozik Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Bagolyirtás, Fallóskút és Galyatető.

A Deák Ferenc utcában található Tájház kiállítási anyagának alapja id. Zakupszky László a község első tanítójának magángyűjteménye, melyet az évek során a lakosok saját tárgyaikkal is kiegészítettek. A falumúzeum kertjében egy szénégető boksát is találunk.

Mátraszentimrétől, Szentlászlótól és Szentistvántól nagyjából egyforma távolságra fekszik a három falu temploma melyet 1942-ben szenteltek fel.

Mátraszentlászló

A falu fölötti Piszkéstetőn áll a Szrogh György által tervezett Csillagvizsgáló Intézet és Földrengésjelző Állomás, ahol 1962 óta folytatnak megfigyeléseket. Az intézetet a környék tiszta levegője és az évi kb. 150 derült éjszaka miatt helyezték épp a Piszkéstetőre.

Mátraszentistván

Vidróczki csárdája a híres mátrai betyár, Vidróczki Márton nevét viseli.  A faluból egy jelzett út mentén felkapaszkodhatunk Ágasvárra.

Fallóskút

A fallóskúti fehér tornyú Mária-kápolna híres zarándokhely. Innen jelzett ösvényen felkapaszkodhatunk  a 789 m magas Ágasvárra, mely nevét a 13. században itt állt várról kapta.

Galyatető

A 964 m magas Galyatető a Mátra második legmagasabb pontja. A Mátra Egylet már a múlt század végén, 1894 - ben épített itt menedékházat. Ez az épület az első világháború előtt tönkrement. Galyatetőn Kodály Zoltán is gyakran és szívesen pihent, itt alkotta a „Mátrai képek” és a „Csendes mise” című zeneműveit.

 

 Bagolyirtás képekben


 

forrás: a fotókat Kápolnai Tibor és Kápolnai Nagy Ágnes készítette

Szomszédos települések:


Gyöngyös  (megtekint)
Kisnána  (megtekint)
Mátraszentimre  (megtekint)
Galyatető  (megtekint)
Kékestető  (megtekint)
Mátrafüred  (megtekint)
Mátraháza  (megtekint)
Mátraszentistván  (megtekint)
Mátraszentlászló  (megtekint)
Fallóskút  (megtekint)
Bagolyirtás  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Montem Vendégház (megtekint)