Nyíregyháza

Nyíregyháza


Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Kistérség: Nyíregyházai
Kistérség székhelye: Nyíregyháza
Terület: 27 454 hektár
Nyíregyháza történelme 

Nyíregyháza visszavár

 

 

Egy város, mely a 13. században már templommal büszkélkedett, melyet a Báthory, Lórántffy, Lónyai, Bethlen családok birtokoltak és mely szorgos jobbágyainak, majd a szlovák telepeseknek köszönhetően folyamatosan fejlődött.

 

Nyíregyháza túlélte a törökök támadásait és a 16. század végén már több, mint 700 lakossal büszkélkedhetett.

 

Igazi felvirágzása a 18. században indult meg, amikor a munkaerőhiány okozta gondokat Gróf Károlyi Ferenc békés megyéből ide telepített szlovákokkal (tirpákok) oldotta meg. A szorgalmas szlovákoknak köszönheti a város nem csak fellendülését, de ma is felfedezhető sajátos szerkezetét, a város körüli bokortanyák elrendezését.

 

 

A telepített földművesek különleges kedvezményekben részesültek, mentesültek a robot alól, haszonbérbe kapták földjeiket, királyi engedéllyel, kocsmát, malmokat, vendégfogadót, serházat, mészárszéket működtethettek.

 

Nekik köszönhetően már a 18. század végén élvezhették a lakók a mezővárosi ranggal járó kiváltságokat, azaz a szombati vásárokat és az évi négy alkalommal megrendezésre kerülő országos nagyvásárokat is.


1837-ben Nyíregyháza városi privilégiumot kapott, 40 évvel később, pedig már megyeszékhelyi ranggal büszkélkedhetett.
A 2. világháború okozta veszteségeket kiheverve, a városban a ’60-as években kezdődött újabb fejlődés.
 

 


Nyíregyháza színes, pezseg és tele van kulturális élményekkelA történelem megpróbáltatásai után ma egy hangulatos, látnivalókban, szórakozási lehetőségekben, kulturális programokban bővelkedő színvonalas értékeket adó város és kedves, vendégszerető lakói fogadják a látogatókat, ahova érdemes újra és újra visszatérni.
Nyíregyháza zöld oázisa a városközponttól alig 6 km-re fekvő tölgyerdő szomszédságában megbújó Sóstógyógyfürdő.

A Sóstó - régebbi elnevezésén Igrice - félezer évnél régebben alakult ki a Nyírség ősfolyóinak völgyében, medrét az északi szél vájta ki, majd az eső- és talajvíz töltötték fel.
A sóstói tavat csak festői környezete, kedvező fekvése mentette meg a későbbi lecsapolástól, ma gyönyörű, nyugodt kikapcsolódásra, sétára, fürdőzésre, csónakázásra kiválóan alkalmas helye a városnak.

Itt található a város első víztornya, melynek tornyába érdemes felkapaszkodni, hiszen itt tekinthető meg Sóstó történeti kiállítása.

A torony mögött lapos dombon alpesi mintára épült Svájci Lak ma is szállodaként működik. Falai között Blaha Lujza két alkalommal is megszállt, melynek emlékét falán márványtábla őrzi.


 

 

 


 


 


Nyíregyházán egy nap alatt körbejárhatod a Földet


Sétálj a 30 hektáros tölgyerdő árnyai alatt és közben járj be 5 kontinenst.
A
Nyíregyházi Állatparkban 5 000 állattal találkozhatsz, tátott szájjal nézheted az óceánok csodálatos világát, sétálhatsz az esőerdőben. Tedd próbára bátorságod a félelem barlangjában, csodáld meg a 10 méter magasságból lezúduló vízesést, nézd a tenger mélyéről hogyan vadásznak a cápák vagy légy részese egy felüdítő oroszlánfóka shownak.


 

  

 

 


A Sóstói Múzeumfalu nád-, zsindely- és szalmatetős épületei és programjai kiválóan érzékeltetik, hogy egy századforduló körüli észak-tiszántúli faluban milyenek voltak a mindennapok. A sóstói erdő szélén 1970-ben kialakított 7 és fél hektáros területen közel száz népi objektum alkotja a falu épületegyüttesét.
 

 

 

 A Szabolcs Szatmár Bereg megye pálinka kultúráját bemutató Pálinkaházban a vidék 3 eredetvédett pálinkájával, a szabolcsi alma-, a szatmári szilva- és az újfehértói fürtős meggy zamataival ismerkedhettek.
 

 


A szobrok városában némi sétával alig egy óra alatt mind a város mind a 7 szobra könnyen megcsodálható. A legidősebb szabadtéri műalkotás 1940-ben készült, a Korsóvivő a Krúdy Vigadóval szemben található, a legfiatalabb pedig a 2001-ben készült Zsiráf család, mellyel a Nyíregyházi Állatpark bejáratának közelében pózolhatunk.
 

  

 

A 12 templomot számláló Nyíregyháza legrégebbi és legértékesebb műemléke a tirpák ősök jóvoltából, Giuseppe Aprilis tervei alapján 1784-86 között emelt Luther téri késő barokk evangélikus templom.

 

A főbejárat fölött 1928 óta 12 harangból álló harangjáték hívogatja a híveket.

 

 

 


 

A Kossuth tér legimpozánsabb épülete az árkádos bejáratú, 1842-ben épült eklektikus Városháza, melynek aulájában Nyíregyháza múltját bemutató képkiállításnak lehetünk részesei. A Városháza vendégszobájának Móricz Zsigmond, Mikszáth Kálmán és I. Ferenc császár is lakója volt.

 

 

 

 

 

A tér közepén emelkedik a Bethlen Gyula által készített Kossuth szobor, melynek hátsó oldalán egy törött ágyúcsövön egy madár látható, s alatta a dátum: 1848.

Öreg gesztenyefák árnyékában emlékeztet az Örökváltság-emlékoszlop, bal oldalán kétkedő, jobb oldalán a bizakodó parasztarcokkal: „Nyíregyháza városa többé földesúri juss és hatalom alá nem tartozik”.

 

 

 

 


 

A tér folytatásában találjuk Alpár Ignác tervei szerint 1895-ben épült Hotel Koronát, melynek érdekessége, hogy az avatására rendezett bálon gyúlt fel először villanyfény a városban.

 

 

 

 


 A Hősök terén találjuk a szintén Alpár Ignác munkáját dícsérő Megyeháza impozáns épületét, mely az eklektika és a historizmus jegyeit ötvözi. A Megyeháza előtti parkot Kisfaludy Stróbl Zsigmond által 1928-ban készített I. világháborús emlékmű uralja. Főalakja a Sárkányölő, melynek némileg módosított változata látható a budapesti Gellért hegyen.

 

 

 

 


Krúdy Gyula szülőházának helyét a Szent István u. 8. szám alatt kell keresnünk. Innen néhány lépésre a megye első gimnáziumában, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban nem csak Krúdy Gyula, de Kabay János, vegyész-kutató és Gádor Béla, író is koptatta a padokat.

 

 

 

 


Nyíregyháza és környéke a horgászat szerelmeseinek is kiváló úti cél, hiszen a vidéket számos halban gazdag, kiváló infrastruktúrával rendelkező tó övezi.

 

 

 


A Jósa András Múzeum Európai hírű a régészeti gyűjteménye, gazdag helytörténeti, képző- és iparművészeti, numizmatikai kollekcióját nem szabad kihagyni.

A gyermekekkel érkezők játékos tárlatvezetés keretén belül ismerkedhetnek meg a múzeum érdekességeivel.

 

 

 


Ha már csordultig töltötted elméd a kulturális élményekkel látogass el a város valamelyik strandjára vagy fürdőjébe, hiszen Nyíregyháza ezekben sem szenved hiányt.
 

 

 

 

A városban járva érdemes a környékbeli nevezetességeket is felkeresni.

A közeli Nyírbátor Báthori Várkastélyában érdekes dolgokat ismerhetünk meg a család múltjáról, akiknek élete a Panoptikum segítségével meg is elevenedik előttünk.

A közeli Máriapócs világhírű kegyhely. A könnyező Szűz Mária csodájának köszönhetően évente több ezren keresik fel a települést. Egyedülálló a közelmúltban épített fatemplom is, melyhez hasonlóak máshol már nem láthatóak Magyarországon.

Kisvárda vára kiváló uticél, melynek falai között a minden nyáron megrendezett Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának köszönhetően nemzetközi társulatok előadásait is élvezhetjük.

Tokaj és Debrecen látnivalói szintén egy rövid autóúttal elérhetőek.

 

 A fotók a www.nyiregyhaza.info.hu, a www.muzeufalu.hu, a www.sostozoo.hu, a www.josamuzeum.hu  munkatársainak munkáját dicsérik.Nyíregyháza képekben


       


Szomszédos települések:


Nyíregyháza  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken: