Gödöllő

Gödöllő


Megye: Pest
Kistérség: Gödöllői
Kistérség székhelye: Gödöllő
Terület: 6 197 hektár
Gödöllő történelme 

Egykor főurak és királyok vadászterülete négy völgy ölelésében, erdők között bújik meg.Erdők között, dombok mélyén van egy hely ahol Sisi cirkuszba illő lovagi mutatványokat gyakorolt, ahol Horthy Miklós bombabiztos óvóhelyet épített, ahol művészek leltek otthonra és ahol csodák születtek…

 

Gödöllő viszontagságos, a történelem folyamán állandóan megújulásra kényszerítő múltját ma is jól szimbolizálja a címerében található, kicsinyeit saját vérével tápláló pelikán, mely az önfeláldozást jelenti.

A települést 1349-ben említi először oklevél Gudulleu néven, a Gödöllő elnevezést 1868-ban nyerte el. A török idők alatt szinte teljesen elpusztult, a Vámossy és Hamvay földbirtokos családoknak, Bossányi Krisztinának köszönhetően nem került a település idegen birtokosok kezére. A 17. században Kürty Vámossy István kuriális faluvá tette, az első Gödöllőn is élő földesúr pedig Hamvay Ferenc volt.

A település rohamos fejlődésnek indul, amikor a 17. század végén Grassalkovich Antal tulajdonába kerül. Az ő nevéhez fűződik a barokk kastély és a máriabesnyői kegytemplom felépítése is. A szlovák és német betelepítéseknek köszönhetően Gödöllő lakossága hamarosan megduplázódott, vásártartási jogot kapott, a környék központjává vált. A Grassalkovich család kihalása után a kastély több tulajdonos kezében is megfordult, míg a kiegyezés után a magyar állam visszavásárolta és koronázási ajándékba adta I. Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak. A királyi párnak köszönhetően korszerű infrastruktúra és a mezőgazdaság fellendülése jellemezte a vidéket. Gödöllő kedvelt kirándulóhely és divatos nyaralóhellyé vált színes kulturális élettel. A háborúk megviselték, de napjainkra újra a turizmus egyik központja számos programmal, látnivalóval, rendezvénnyel.

 

 

 

 
Sisi egykori kedvenc nyári lakhelye, a magyarországi barokk

építészet legnagyobb alapterületű műemlék együttese

a Gödöllői Királyi Kastély.


Hogyan élt itt egykor tavasszal és ősszel a királyi pár?
Milyen volt egy korabeli előadás a Barokk színházban?
Kiket rejt a Királydombi pavilon?
Hol gyakorolt egykor Sisi cirkuszba illő mutatványokat lovain?
Hol épített magának és családjának Horthy Miklós bombabiztos óvóhelyet?

 

Ilyen és hasonló érdekességekre derül fény, ha ellátogatsz a gödöllői Grassalkovich-kastélyba.
 

  

 


Az egykori Hamvay-kúria, mely többek között a város első gyógyszertárának, udvara a piacnak, szobái az Erzsébet királyné szállodának is otthont adott ma a Gödöllői Városi Múzeum kincseit tárja látogatói elé.


Falai között megismerhetjük a város történetét, a Gödöllői Tájvédelmi Körzet élővilágának titkait, a Gödöllői Művésztelep munkáit és alkotásait és a magyar cserkészek történetét és mindennapjait.

 

 

 A gödöllői pályaudvaron épült Királyi Váró 2011-ben teljes felújításon esett át, melyet az eredeti 1882-es tervek alapján készítettek.

 

A neoreneszánsz stílusú épületben Ferenc József zöld selyemtapétás várótermét és Erzsébet királyné halványsárga selyemmel fedett várószobáját a bordó kárpitú Hercegi Váró köti össze.

 

 

 

 


 

Az Erzsébet parkban közel száz féle örökzöld díszíti az Erzsébet királyné 1898-ban bekövetkezett tragikus halálát követően, 1898 novemberében létesített ligetet.
Krími hársakkal szegélyezett sétány vezet az 1901-ben készült Erzsébet királyné szoborhoz.

 


A szobor háta mögötti ligetben az egykori Magyarország 64 vármegyéjét jelképező sziklahalom magasodik, mely Zala György szobrászművész tervei szerint készült.
 


Az Erzsébet park ad otthont egy különösen szép barokk építménynek, a Grassalkovich Antal kérésére készült kálváriának is.
 

 

 

 

 

 A közeli Máriabesnyőn található kegyhely is szorosan kapcsolódik Grassalkovich Antalhoz, a Gödöllői Kastély építtetőjéhez, aki hálából harmadik felesége felgyógyulásáért a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére emeltette a templomot. 

 

A csodatevő kegyhely számos gyógyulásról ad bizonyságot.

 

A Loretoi kápolna alatt a Grassalkovich család kriptája és az alsó templom található, melyekre a felső templom került.A fotók a www.godollo.hu és a www.kiralyikastely.hu tulajdonát képezik.Gödöllő képekben


         


Szomszédos települések:


Gödöllő  (megtekint)
Máriabesnyő  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken: