Somogyvár

Somogyvár


Megye: Somogy
Kistérség: Lengyeltóti
Kistérség székhelye: Lengyeltóti
Terület: 5 299 hektár
Somogyvár történelme


Somogyvár hajdan a megye székhelye, jelentős központ, hiteleshelyi levéltár volt. A honfoglalás idején Koppány vezérnek és nemzetségének ősi szálláshelyeként ismert. Szent István 1001-ben Szent Apollinaris tiszteletére keresztelő egyházat építtetett itt.

Az ispánsági várhoz tartozó település mellett út-, vásár- és vámhely volt, melyeket már az 1055-ből való írásos források is említettek. A város földesura egészen 1091-ig maga a király volt. Ekkor alapította meg Koppány egykori földvára helyén I. László a Szent Egyed tiszteletére felszentelt bazilikát, melyet saját temetkezési helyéül rendelt.

A környék lakói szőlőműves hospesek, akik virágzó gazdálkodást valósítottak meg. A városiak a településen keresztülvezető hadiutat használva élénk kereskedelmet folytattak, az itteni bor Fehérvárra, Budára és Szegedre is eljutott. Az összeköttetést segítette a "nemzetközi" zarándokforgalom valamint az apátság bencés szerzeteseinek közvetlen kapcsolata a Földközi-tenger melléki Saint-Gilles-i apátsággal.

A századfordulón megépült fonyódi vasútvonal érintette a települést, amelynek állomása, postája, távírója volt. 1914-ben 313 házból állt Somogyvár, 2299 katolikus vallású lakossal. A 20. század elején itt is megindult a társadalmi szerveződés, létrehozták a tűzoltó-, a levente- és a lövészegyesületet. Az iparosok polgári kört, majd ipartestületet, a fiatalok önképző kört alakítottak. Volt takarékmagtár és gőzmalom, az utóbbi a Széchenyi - uradalomé.

A nevezetességek között tartjuk számon a Kupavári Történelmi Emlékhelyet, a Széchenyi – kastélyt, a katolikus templomot és a Szentesica forrást.

1972-ben kezdték meg a Kupavári Történelmi Emlékhely régészeti feltárását. A munkák közel két évtizedig tartottak. Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt. 1983-tól történelmi emlékhely. 1989 – től évente megrendezésre kerül a Kupavári Napok, mely Szent László névnapjához kapcsolódik.

A Kupavár-hegy nyugati lábánál található tiszta vizű Szentesica forrásnak egykor csodatévő, gyógyító erőt tulajdonítottak. A legenda szerint itt mosta meg kezét István király Koppány legyőzése után. A forrás mellett 2001. május 26 - án avatták fel a Koppány emlékművet Stamler Imre történész kezdeményezésére.

A Széchenyi – kastélyt 24 hektáros park veszi körül. A Széchenyiek szervező munkáját és a nekik szolgálók értékteremtő képességét dicséri itt minden. A parkban található a Széchenyi-család klasszicista jellegű sírkápolnája, amely a 19. század második felében épült.

A római katolikus templom 1842-ben épült. Orgonája országosan is egyedül álló (két manuálos, 16 regiszteres König-orgona). A kálvária népi faragásai tiroli hatásról tanúskodnak.

 Somogyvár képekben


           


Szomszédos települések:


Buzsák  (megtekint)
Somogyvár  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken: