Tapolca

Tapolca


Megye: Veszprém
Kistérség: Tapolcai
Kistérség székhelye: Tapolca
Terület: 6 348 hektár
Tapolca történelme


A város a Tapolcai – medence közepén helyezkedik el. Első írásos említése 1182 – 1184 – ből származik, amikor III. Béla király udvari papjának adományozott egy berket Tapolca és Keszi között. A „Tapolcza” név magyar eredetű, jelentése „magas pont”.

A város a Pannonia provincia úthálózatának fontos csomópontja volt. Az egykori római település helyén alakult ki középkori városmag.

Tapolca ma a medence szőlőtermesztésének és borkereskedelmének központja.

A városban született a magyar felvilágosodás költője Batsányi János is.

A település leginkább a Tavasbarlangról és a Malom – tó – ról ismert.

A tapolcai Tavasbarlangot 1902 – ben kútásás közben fedezte fel Németh Ferenc kőművesmester, 10 évvel később a látogatók előtt is megnyitották. A barlang Közép – Európában egyedülálló. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 fokos víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A viszonylag állandó, 14 - 16 fokos hőmérséklet, a közel 100 % - os páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésekben nyújt segítséget. Erre a célra a másik ágat, az 1925-ben felfedezett kórházbarlangot használják.

A Malom – tavat egy gyönyörű park és régi házak szegélyezik. A tóból eredő Tapolca – patak hajtja a 200 éves vízimalom kerekeit. A parkban található Batsányi János és felesége Baumberg Gabriella szobra.

A város látnivalói közé tartozik még a Tapolcai Városi Múzeum, mely a Dunántúl egyik legrégebbi népiskolájában kapott helyet, falai között tanult Batsányi János is; a 15. századi római katolikus templom; a Romkert, melyben a római birtokközpont épületeinek maradványait tekinthetjük meg; valamint az Első Magyar Látványtár.


 Tapolca képekben


   


Szomszédos települések:


Badacsonytomaj  (megtekint)
Balatonederics  (megtekint)
Balatonhenye  (megtekint)
Hegymagas  (megtekint)
Kapolcs  (megtekint)
Kővágóörs  (megtekint)
Köveskál  (megtekint)
Mindszentkálla  (megtekint)
Monostorapáti  (megtekint)
Révfülöp  (megtekint)
Salföld  (megtekint)
Szentbékkálla  (megtekint)
Szigliget  (megtekint)
Taliándörögd  (megtekint)
Tapolca  (megtekint)
Vigántpetend  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Hotel Bonvino Wine & Spa**** (megtekint)
Bencze Családi Birtok (megtekint)