Szentbékkálla

Szentbékkálla


Megye: Veszprém
Kistérség: Tapolcai
Kistérség székhelye: Tapolca
Terület: 1 070 hektár
Szentbékkálla történelme


A Sátorna – hegy tövében megbúvó falucskát 1273-ban említi először oklevél. A település és környéke a bencések birtokaihoz tartozott. A katolikus templom szentélyének freskóján is bencés szerzetesek láthatók, amint szőlőtermesztésre tanítják a honfoglaló Kál-Horka nemzetség tagjait. Szentbékkálla a falusi turizmus egyik központja, régen messze földön ismerték a szentbékkállai rozmaringos asszonyokat, akik az egész országban járták a piacokat saját kertjükben termesztett rozmaringjaikkal.
A településen sokáig tartották az ún. asszonyfarsangot, mely alkalommal csak az asszonyok mehettek ki a szőlőhegyi pincékbe mulatozni és borozgatni.

A Kőtenger Szentbékkállától Mindszentkálla  felé húzódik, s talán itt a leglátványosabb. A falu fölött emelkedő Kő-hegyen ház nagyságú kövek is láthatók. Valaha az itteni intenzív vulkánikus tevékenységet követően feltörő kovasavak, hévizek a laza homoküledékeket összecementálták, amit a szél, a csapadék, az erózió tovább formázott. A kövek nagysága és magassága meglepő. Némelyik ház nagyságú, mások betöltenek egy egész szobát.

A Fekete-hegyről Szentbékálla felé vezető árok oldaláról a Bocskor-kúti forrás vize folyik le. Tőle délebbre a tavak alatt karsztosodó kőzetek repedésein átszivárgó víz, bővizű forrásként jut a felszínre, ez az Öreghegyi forrás, vagy kút.

A település mellett emelkedik a Fekete-hegy, mely kiváló kirándulóhely. Érdemes itt felkeresni az Eötvös Károly kilátót, mely 1950-ben bazaltkőből épült, később ezt 1978-ban vörösfenyőből készült kilátótorony váltotta fel. Innen csodálatos kilátás nyílik nemcsak a festői Káli-medencére, hanem a Tapolca-medence tanú hegyeire, a Balatonra, a Tihanyi félszigetre és a hegytető tavaira is.

A Kereki-domb tövében áll az egykori Kerekikál község középkori, román stílusú Kisfalud templomának romja, amit a törökök perzseltek fel.

A falu északi oldala mellett található a Velétei palotarom. Középkori eredetű, nem egyházi célokat szolgáló, egyemeletes épületrom. Figyelemre méltó az épületsarkon kiugró faragott kőkonzol, amely régen az erkélyt tartotta. Az írásos emlékek szerint 1559-ben a falu földesura, a veszprémi püspök itt "palotát" bírt, amely feltehetően azonos ezzel a rommal. 1590 körül pusztult el.

A román stílusú Töttöskáli templomot a 12-13. században építették, a középkori Töttöskál település temploma volt. 1296-ban említik először a falut, melyet királyi udvarnokok lakták. Szentélye egyenes záródású, résablakai közül már csak a szentély déli oldalán maradt meg egy. A török 1531-ben elpusztította a falut és a templomot is, de később újjáépítették s egészen a 19. századig használták. 1876-ban viszont már romként írják le. Romjai igen szépen megmaradtak. A panoráma csodás innen a Káli-medencére és a szegélyező déli hegyekre.

A köveskúti Pálos kolostor- és templomrom Salföldtől délnyugatra, 3km-re, az Örsi-hegy oldalában található. 1262-ben említik először oklevélben. A 16. század közepe táján, a török veszély miatt hagyták ott a lakói. A templom falai még ma is állnak, láthatók gótikus ablakai.

A 337 méter magas bazalthegy, a Hegyestű a Káli-medence kiemelkedõ geológiai értéke. Képzõdése: a vulkánkitörés során a bazaltláva a kürtõben megrekedt mielõtt még a felszínre érkezett volna. A megszilárdult lávát körülölelõ kõzetek lepusztultak, a bazalt megmaradt, s a kemény anyag meredek kúppá alakult. Bazaltját a 30-as évektõl 1970-ig bányászták, ma védett geológiai bemutatóhely.

A falu szomszédságában található Salföld, a Balaton-felvidéki Nemzeti park része. Érdemes ellátogatni ide, és megtekinteni a Salföldi-majort, és a bányatavat, amiben ugyan a fürdés tilos, és veszélyes de szép látványosság.Szentbékkálla képekben


           


Szomszédos települések:


Badacsonytomaj  (megtekint)
Balatonederics  (megtekint)
Balatonhenye  (megtekint)
Hegymagas  (megtekint)
Kapolcs  (megtekint)
Kővágóörs  (megtekint)
Köveskál  (megtekint)
Mindszentkálla  (megtekint)
Monostorapáti  (megtekint)
Révfülöp  (megtekint)
Salföld  (megtekint)
Szentbékkálla  (megtekint)
Szigliget  (megtekint)
Taliándörögd  (megtekint)
Tapolca  (megtekint)
Vigántpetend  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Hotel Bonvino Wine & Spa**** (megtekint)
Bencze Családi Birtok (megtekint)