Mindszentkálla

Mindszentkálla


Megye: Veszprém
Kistérség: Tapolcai
Kistérség székhelye: Tapolca
Terület: 1 084 hektár
Mindszentkálla történelme


A 300 lelket számláló település a Káli-medence észak-nyugati részén, a Kopasz-hegy keleti lábánál fekszik. Első írásos említése 1277-bõl származik.

Mindszentkálla előnevét a Mindszentek tiszteletére szentelt templomáról kapta. Korábbi  neve „Villa omnium sanctorium Kaal” volt.

Eredetileg három község állt a mai település helyén: Mindszent, Kálla és Kisfalud. Ezek egyesítéséből keletkezett Mindszentkálla.

A község a 16. században viszonylag magas lakosságszámmal rendelkezett. A források szerint 1531-ben húsz adófizető telek és több puszta is tartozott hozzá. A török pusztítások dacára is újra benépesült, s a 16-18. századi összeírásokban is mindvégig szerepelt.
A községnek 1939-ben 812 magyar nyelvű lakosa volt. Ekkor a 172 lakóház mellett egy római katolikus elemi népiskola és egy általános továbbképző iskola található a faluban.

A település határának nagy részét 1945 előtt a veszprémi püspökség birtokolta. Ma is itt található az érsekség legnagyobb szőlészete, itt terem az egyházi szertartások misebora.
 
Mindszentkállát fennállásától kezdve mindvégig római katolikus vallásúak lakták, amit a község neve is bizonyít. Temploma már 1335-ben létezett. Papjáról az 1333. évi tizedjegyzék is említést tesz. A középkori falu eredeti gótikus templomának csak a romjai láthatók a mai templom feletti domboldalon, ill. fennmaradt az ezt jelölő Pusztatemplom név.
A ma használatos templom 1829-ben épült klasszicista stílusban. Érdekesség a  sekrestyében található román kori keresztelőmedence.

A községben több városi család vett régi parasztházat, melyet felújítottak, s többen véglegesen ide is költöztek.Mindszentkálla képekben


     


Szomszédos települések:


Badacsonytomaj  (megtekint)
Balatonederics  (megtekint)
Balatonhenye  (megtekint)
Hegymagas  (megtekint)
Kapolcs  (megtekint)
Kővágóörs  (megtekint)
Köveskál  (megtekint)
Mindszentkálla  (megtekint)
Monostorapáti  (megtekint)
Révfülöp  (megtekint)
Salföld  (megtekint)
Szentbékkálla  (megtekint)
Szigliget  (megtekint)
Taliándörögd  (megtekint)
Tapolca  (megtekint)
Vigántpetend  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Hotel Bonvino Wine & Spa**** (megtekint)
Bencze Családi Birtok (megtekint)