Tokaj

Tokaj


Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség: Tokaji
Kistérség székhelye: Tokaj
Terület: 2 819 hektár
Tokaj történelme


Tokaj nevével először 1074-ben találkozunk királyi oklevélben, ahol Tokota, Tochol, Tokolyd, Tukota alakokban is szerepel. A település neve valószínűleg a honfoglaló kabar törzs által használt személynév. A tatárjárás idején a környékkel együtt szinte teljesen elpusztult. IV. Béla olasz szőlőmunkásokkal újíttatja fel a vidék szőlőültetvényeit. Ekkor terjedt el a tévhit, hogy a vidék szőlőkultúrája olasz eredetű. Ebből az időből erednek az Olaszliszka és Bodrogolaszi településnevek.
A település híres szülötte Paulay Ede színész, a Színművészeti Akadémia első igazgatója.

A Kossuth tér 13. alatt található Rákóczi-pincének 24 járata van, teljes hossza 1,5 km és 20 000 hl bort tárolnak benne, egykor a Rákóczi uradalom borospincéje volt.

A tokaji bor minőségének kialakulásához az éghajlat, a talaj, a fajta jellemzői, a jó pince és a megfelelő kezelés elengedhetetlen. Tokaj-Hegyalján a pincéket löszbe vájják és mésztufával boltozzák. Azokban a pincékben, melyekben már néhány száz éve bort érlelnek a végeredmény szempontjából döntő egy bizonyos penész, a Cladosporium cellare és a pince levegőjének összetétele. Az is lényeges tényező, hogy a must milyen hordóba kerül. Hegyalján kizárólag tölgyfa hordókat használnak, ez szilárd, könnyen dolgozható és tartós.
A borok „darabban” való tartása tokaji specialitás. Ha a bor érlelését siettetni akarják a hordót nem töltik fel teljesen. Ez más vidékeken a bor megecetesedéséhez vezetne, kizárólag a tokaji bornál alkalmazható, de itt is csak rövid ideig.
A tokaj-hegyaljai borvidék fő fajtái a Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű. Ezekből külön – külön aszút és szamorodnit, de a három fajtából pecsenye- és csemegeborokat is készítenek.
A tokaji bor gönci hordó nélkül nem lenne olyan amilyen. Egy gönci hordó 136,7 liter, kisebb átmérőjű viszont hosszabb az egyéb hordótípusoknál, ez egykor azért volt fontos, hogy jobban elférjen a tokaji bort szállító szekereken. A tokaji aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszúszemet adagolnak egy gönci hordónyi, száraz újborhoz. A hagyomány szerint először 1650 húsvétján szolgáltak fel aszúbort, melyet Szepsi Laczkó Máté készített, az ünnepi ebédet pedig Lorántffy Zsuzsanna adta.

A Tokaji Múzeum a Bethlen G. u. 7. szám alatt kapott helyet, épületét a 18. században emeltette a görög származású Karácsony család. A kiállítás anyaga a tokaji borkultúrát és egyháztörténeti kiállítást mutat be a látogatóknak.
 

Tovább a Tokaji borvidékhez.Tokaj képekben


           


Szomszédos települések:


Erdőbénye  (megtekint)
Tokaj  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken: