Köveskál

Köveskál


Megye: Veszprém
Kistérség: Tapolcai
Kistérség székhelye: Tapolca
Terület: 1 449 hektár
Köveskál történelme


Köveskál a Káli-medence közepén, a Balaton-felvidéken fekszik. A helység utónevét a honfoglaló "Kál" Vezér nevéből eredeztetik. 1291-ben említik először okleveleink, amelyekben egyházi nemesekről esik szó. 1548-ban az egész falut felégette a török. Nemesi része adót fizet a töröknek, püspöki részét ekkor már nem említik. 1700-ban lakatlan, csak 1711-ben jegyzik fel a pestisjárvánnyal kapcsolatban.

Köveskál 1828-ban mezővárosi rangot kap. Évi két országos vásárt rendezhetett. Magyar lakosságú, a 16. században épült temploma helyén 1800-ban újat építettek. A reformátusok gyülekezete ebben az időben nagyobb, református és katolikus tanítója is van.
   
Mezővárosi rangját a 19. század végéig megőrizte. I. Ferenc 1823-ban örök időkre megerősítette státuszát.  A 19. század közepén még jelentős a szőlőtermelés, a század végére a szőlő azonban kipusztult. Ekkortól a fő bevételi forrást az állattartás és a gyümölcstermelés adta. 1910-ben a lakosság 80 %-a mezőgazdaságból élt, 11 %-a ipari tevékenységet folytatott.

1720 után jelentősen fejlődik a település. Virágzik a szőlőkultúra. 1873-ban 6780 hekto bor termett Köveskál szőlőiben. A bort saját kocsmájukban értékesítik. A Séd-patakon két vízimalmot is üzemeltettek.

Nevezetesek voltak a település kútjai, a Városkút és a Hajnal-kút. A község határában állt a középkori Sásdi falu, amelynek nevét a Sásdi-kút és a Sásdi pusztatemplom nevek őrzik. A háború után épültek középületei, vízvezetékei, burkolt utakat kapott.
   
1785-ben 823 lakosa volt Köveskálnak. Noha lassú ütemben, de az évtizedek során szaporodik a lakosság, a legmagasabb népességet 1890-ben érte el, amikor 1098 lakosa volt. Ezt követően fogy a lakosság, az 1890-es szintet többé nem éri el.

Köveskál új arcát mutatja a Balatonhenye felé vezető falurész, új házak épültek, sok régi nemesi kúriát is felújítottak.  A festői szépségű Köveskálon fővárosi művészek is vásároltak házakat. Régi fényükbe varázsoltak vissza műemlék jellegű házakat, a szőlőtermesztéshez borospincéket. A község jövője, megtartó ereje a kivételes természeti adottságokban, a falusi turizmus fellendülésében rejlik. A lakosság 20 %-a ma munkanélküli. Számukra is az idegenforgalom hozhat fordulatot.Köveskál képekben


       


Szomszédos települések:


Badacsonytomaj  (megtekint)
Balatonederics  (megtekint)
Balatonhenye  (megtekint)
Hegymagas  (megtekint)
Kapolcs  (megtekint)
Kővágóörs  (megtekint)
Köveskál  (megtekint)
Mindszentkálla  (megtekint)
Monostorapáti  (megtekint)
Révfülöp  (megtekint)
Salföld  (megtekint)
Szentbékkálla  (megtekint)
Szigliget  (megtekint)
Taliándörögd  (megtekint)
Tapolca  (megtekint)
Vigántpetend  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Hotel Bonvino Wine & Spa**** (megtekint)
Bencze Családi Birtok (megtekint)