Nagybörzsöny

Nagybörzsöny


Megye: Pest
Kistérség: Szobi
Kistérség székhelye: Szob
Terület: 5 069 hektár
Nagybörzsöny történelme


A Börzsöny egyik látnivalókban leggazdagabb települése az Árpád-korban a Bersen nevet viselte. A falu lakossága egykor a Szent István templom köré települt, mai helyükre, a Börzsönyi-patak völgyébe csak a 15. században, a szász bányászbetelepülés következtében húzódtak le. A bányászokat a gazdag érckészlet kiaknázása miatt telepítették erre a vidékre. A falu a hódoltság idején elnéptelenedett, majd a 18. században ismét német telepesek érkeztek. Miután a környék érckészlete a 18. század végére teljes kitermelésre került a lakosság áttért az erdőgazdálkodásra, a szőlő- és gyümölcstermesztésre, valamint a kőbányászatra.

A település nyugati oldalán találjuk a falu legjelentősebb középkori műemlékét, a 13. századi Szent István templomot. A román stílusjegyeket képviselő templomot a ’60-as években állították helyre.

Nagybörzsöny másik, szintén 13. századi temploma a Petőfi u. fölött található Bányász templom. A templomot a 15. és a 17. században is gótikus stílusban bővítették, érdekessége a bányászlámpából kialakított örökmécses.

A Bányász templommal szemközt, a Petőfi u. 19. szám alatt találjuk a Tájházat, mely egykor a bányagazda irodája volt.

A faluban ma is működő vízimalmot is megtekinthetünk a Hunyadi tér 10. alatt. A malmot a 19. században építették, udvarában történeti-, néprajzi kiállítás mutatja be az egykori erdőgazdálkodás és fakitermelés valamint a méhészet értékes emlékeit.
 Nagybörzsöny képekben


       


Szomszédos települések:


Nagybörzsöny  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Vadkörte Vendégház (megtekint)