Karcag

Karcag


Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Kistérség: Karcagi
Kistérség székhelye: Karcag
Terület: 36 863 hektár
Karcag történelme


 
 
A „Hatkunság” fővárosában, az Alföld napsütötte rónáin ismerkedj meg a hagyományokkal, művészetekkel, a vendégszerető itt élőkkel és jóízű mindennapjaikkal.
 
 
A Hortobágy fogadókapujában élő nép története a 13. századra nyúlik vissza. A kunok IV. Béla engedélyével történő letelepedése után különleges kiváltságokat élveztek a vidéken, cserébe fegyverrel szolgálták királyaikat.
 
A 23 ezer lelket számláló város fekvéséből, kulturális, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási és gazdasági szerepéből következően vált a táj központjává.
 
A város lüktető életében kiemelkedő szerepet játszanak a fesztiválok, a művészeti események, a zenei élet és a hagyományőrző rendezvények. A híres Karcagi Birkafőző Fesztiválra, a Nagykunsági Kulturális Napok programjaira vagy a Karcagi Lovasnap versenyeire minden évben nagyon sokan kíváncsiak.
 
Gasztronómiai érdekesség a legfinomabb birkapörkölt, mely mára Hungarikummá vált és amit minden év júniusában a Birkafőző Fesztiválon ezrek kóstolgatnak jóízűen. 
 
A tájjellegű ételek különlegességei között tartjuk számon a Köles bélest, a Fordított kölest, a Pálinkás csörögét vagy az ünnepi asztalról sosem hiányzó Ferdinándit. 
 
 
 
 
 
A város egyik érdekessége, hogy falai között egykor 11 szélmalom őrölte a gabonát. 
 
Ezek közül ma már csak egy látható, mely 150 éves, most is működik és mely a legmagasabb az országban.
 
 
 
 
 
 
 
 
A városban járva semmiképp sem szabad kihagyni a műemlékként jegyzett Sipos-féle Kövesdarálót, mely ma is működik és melyből nincs több az országban. A Kövesdaráló valójában egy miniatűr malom, melyben főként állati takarmánynak szánt gabonát őröltek.
 
 
 
 
 
A környék egykori életét mutatja be a Nagykunsági Tájház, mely 1984-ben egy népi műemlékből alakult át az itt élők mindennapjait szemléltető épületté. 
A karcagi családok életét eleveníti meg a legszegényebbtől a leggazdagabb rétegekig.
 
 
 
 
 
A művészek városában látogassunk el Kántor Sándor Fazekasházába, mely a mesterség egykori és mai eszközeit, életmódját tárja a látogatók elé. Kántor Sándor, egyetlen Kossuth díjas fazekasunk kezdetben használati tárgyakat, majd dísztárgyakat készített. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás alkalmával Nagydíjat kapott. 
 
 
 
 
Érdemes egy kirándulást tenni a Zádor hídhoz, amit a helyiek csak partra vetett hídnak hívnak, ugyanis a folyószabályozás következtében sok társával együtt a Zádor folyó sem kapott többé utánpótlást, így kiszáradt. A híd ma a puszta közepén áll, öregebb, mint a hortobágyi 9 lyukú híd és különleges tulajdonsága, hogy ez is 9 lyukúnak épült, csak egy nagy áradás elmosta a szélső íveket. 
 
 
 
 
A város lakói egykor nem igen vettek be orvosságot, szinte minden bajukra gyógynövényeket használtak. Ennek minden csínját-bínját megtekinthetjük ma a városban működő Patika Múzeumban. 
 
 
 
 
 
A vizek szerelmesei sem fognak csalódni, ugyanis az Akácliget Gyógy- és Strandfürdőben télen-nyáron kedvükre lubickolhatnak.
 
 
 
 
 
 
 
 Karcag képekben


         


Szomszédos települések:


Karcag  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken: