Keszthely

Keszthely


Megye: Zala
Kistérség: Keszthelyi
Kistérség székhelye: Keszthely
Terület: 7 598 hektár
Keszthely történelmeA Balaton nyugati végén található város nagyon fontos a térség idegenforgalmában, kulturális központ.

A Festetics család meghatározó szerepet játszott a város életében. Nekik köszönhetően a település egy hatalmas uradalom központja lett, munkalehetőségeket biztosítva a lakosságnak. Ezen kívül kórházat, gimnáziumot alapítottak. A család legjelentősebb alakja Festetics György, hozzá fűződik a Georgikon - Európa első mezőgazdasági főiskolájának – megalapítása (1797); ugyanebben az évben készült el a fenéki hajóépítő üzemben a Phoenix gálya, mely a Balaton mindenkori legnagyobb vitorláshajója volt. Festetics György könyvtári szárnyat építtetett a kastélyhoz, számos folyóirat, szépirodalmi mű megjelenését támogatta. 1817 - től évi kétszer megrendezte a Helikon ünnepséget, melyen a Dunántúl legnevesebb íróit, költőit látta vendégül.

A Festetics kastély az ország 4. legnagyobb kastélya. Kiállításokkal és zenei rendezvényekkel várja a látogatókat. A kastély 500 éves pincerendszerében működik a Balatoni Borok Háza. A park több évszázados fáinak lombjai alatt nyári estéken klasszikus színházi előadásokat élvezhet az ide látogató vagy gyertyafényes, zenés éjszakai kastélylátogatáson vehet részt. A kastélykert hátsó részében áll a kocsiház és istálló díszes épülete, amelyben a Hintómúzeumot találjuk.

Talán kevesen tudják, hogy a városban született Szendrey Júlia, Petőfi Sándor felesége is. Szülőháza ma is megtekinthető.

Keszthelyen járva érdemes megnézni a Marcipán Múzeumot és Cukrászdát, a Mikus Galériát, a Keszthelyi Néprajzi Múzeumot (Európában a legnagyobb viselettörténeti és népi építészeti múzeum) – Panoptikumot – Csigaparlamentet, a Belvárosi Plébániatemplomot, melynek szentélyében lévő freskók a mai Magyarország legnagyobb felületű gótikus falfestményei.

 Keszthely képekben


 


Szomszédos települések:


Balatongyörök  (megtekint)
Gyenesdiás  (megtekint)
Keszthely  (megtekint)
Vonyarcvashegy  (megtekint)
Zalavár  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


A Mi Házunk (megtekint)