Gyenesdiás

Gyenesdiás


Megye: Zala
Kistérség: Keszthelyi
Kistérség székhelye: Keszthely
Terület: 1 850 hektár
Gyenesdiás történelme 

Gyenesdiás ma a Nyugat – Balaton egyik legintenzívebben fejlődő települése. Gyenes, Falud és Diás települések egyesítésével jött létre.
A terület az első századtól fontos római szálláshely volt, később avarok lakták. A Kárpát – medencében ezen a helyen találtak először középavar leletet.
A hegyoldalban még láthatóak azok a szőlőskertek, amelyek a virágzó szőlőművelés korából, Gyenesdiás hegyközségi idejéből maradtak fent. A múlt századi boronaépületek közül napjainkra csupán egy maradt meg, a diási Darnay Dornay - féle 1644 - ből való boronapince.

A település látnivalói között tartjuk számon a klasszicista stílusú Szt. Ilona kápolnát; a Kályha Múzeumot, valamint a Koronglövő pályát, mely nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas.

 

 


GYERMEKKACAJ, BALATON ÉS CSALÁDBARÁT PROGRAMOK


A Gyenesdiásért dolgozó szakemberek nem titkolt célja a családok meghódítása és nem csak vakáció idejére. Nincs még egy olyan balatoni település, ami ennyire gyermek- és családbarát helyekkel és programokkal várná a pihenni vágyókat.

 

  

Szerinted elfér a tenyeredben a Keszthelyi-hegység?

Látogass el a
Természet Háza Látogatóközpontjába és próbáld ki… nézd meg saját szemeddel, hogy ki lakik a talajban, a bokrok és fák között, hogyan él együtt az erdő nagy családja és mit tehetsz Te, hogy szimbiózisban élj ezzel a csodával.
Alkoss az Öko-Műhelyben, vegyél részt a mese- és madarász foglalkozásokon, az erdei terepi foglalkozásokon vagy egy izgalmas holdfénytúrán az osztálykirándulás vagy egy családi program keretén belül.  

A Keszthelyi-hegység játékos megismerése után fedezd fel, simogasd és etesd is meg az őshonos magyar háziállatokat és vadfajokat a Festetics Imre Állatparkban.

 

 
A Diási Játékstrand és Gyenesi Lidó strand, a családok kedvence a Balatonnál.

Tudtad, hogy ha ezen az oldalon online megveszed a jegyed   http://www.strandbalaton.hu/   sorban állás nélkül juthatsz be a strandra?

 


Ha már unod a strandolást kirándulj egy nagyot a Keszthelyi-hegységben, vagy pattanj két kerékre és fedezd fel a környék szépségeit. 

A történelmi és kulturális értékek kedvelői ne hagyják ki az avar kori leletekből álló kiállítást a Pásztorházban és érdekes program a Magyarországon egyedülálló 400 db öntöttvas kályhát bemutató Kályha Múzeum antik magángyűjteménye is, mely ingyenes megtekinthető.
 

 

 


A Lidó strand mellett tavasztól-őszig több mint 60 madárfajt és háziállatokat bemutató vadaspark várja az érdeklődőket.


 


 A környék természeti különlegességekben is bővelkedik. A település központjától 2 km-re érdemes felkeresni az ország legnagyobb bükkfáját, de a Keszthelyi-hegységben található szoba méretű, szél által vájt Vadlánlik-barlang is igazi ritkaságnak számít.

És ha már erre jársz érdemes útba ejteni a régi kőbányát, melynek katlanja a vízmosások nyomaival nem csak lenyűgöző látvány, de ha leereszkedsz a mélyére még a visszhangot is kipróbálhatod.

 

 

(Fotók: a fényképek a gyenesdias.hu és a west-balaton.hu tulajdonában állnak.)Gyenesdiás képekben


           


Szomszédos települések:


Balatongyörök  (megtekint)
Gyenesdiás  (megtekint)
Keszthely  (megtekint)
Vonyarcvashegy  (megtekint)
Zalavár  (megtekint)


Szállások a településen:


A Mi Házunk (megtekint)

Szállások a szomszédos településeken:


A Mi Házunk (megtekint)