Fonyód

Fonyód


Megye: Somogy
Kistérség: Fonyódi
Kistérség székhelye: Fonyód
Terület: 5 355 hektár
Fonyód történelme


A város a honfoglalás után Koppány birtoka volt, oklevélben 1082 – ben a pannonhalmi apátság birtokaként említik Funoldin néven. A Fonyód név a „fon” szóból eredeteztethető az akkori környékre jellemző gyékény és kenderfonásból származik. A fürdőélet és a nyaralóházak építése az 1890 – es években kezdődött meg.

 

A város szabadszénsav – tartalmú ásványvizét a Fonyódi vizet 1967 óta palackozzák.

 

Huszka Jenő zeneszerző több nyarat töltött Fonyódon.

Fonyód látnivalói között tartjuk számon a kikötőt és a Várhegyet. A város mólója 464 m hosszú, melyet Kiss István Páros akt c. szobra is egyedivé tett. A Várhegy erdővel borított és 233 m magas, a keleti Sipos – hegy 207 m magas.

A Sipos-hegyen találjuk Fonyód különös látnivalóját, az örök szerelem házát, a Kripta-villát. A történet szerint az erdélyi származású Abrudabányai-Rédiger Ödön az 1910-es évek elején Kolozsváron beleszeretett egy Magdus nevű lányba, akinek a kezét is megkérte, a lány azonban az esküvő előtt három héttel meghalt. A férfi nem tudta feldolgozni a lány halálát és úgy döntött, hogy emlékházat építtet egykori kedvesének. Az emlékház helyéül a Fonyódi Sipos-hegyet választotta, ahol 1940 óta áll a ma is megtekinthető villa. A ház alagsorában elhelyezték a lány emléktárgyait és azt a kőből faragott nászágyat, melyen Magdus és Ödön azóta is álmodik. A legenda szerint az a szerelmespár, aki a nászágy fölött kezet fog örök szerelemben részesül.

 

Fonyódon járva érdemes egy sétát tenni a Valkó-kilátóhoz és a híres fonyódi villasoron is.

 

A 18 méter magas Millenniumi Apostoli Kettős Keresztet 2001-ben állították.
 Fonyód képekben


         


Szomszédos települések:


Balatonboglár  (megtekint)
Balatonlelle  (megtekint)
Fonyód  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken: