Kéthely

Kéthely


Megye: Somogy
Kistérség: Marcali
Kistérség székhelye: Marcali
Terület: 4 906 hektár
Kéthely történelme


Kéthely Somogy dombjai között, a Balatontól 10 kilométerre található.

Első írásos említése 1274-ből származik, ekkor „Kedhel” alakban említik, mely később „Kethel”, „Keethel”, „Kedhely” formákban fordul elő.  Valószínűleg a kedd – mint piacnap - és a hely szó összefonódásából jött létre.

A község a középkorban a Vár utca végén emelkedő dombon állt, a török idők után települt mai helyére. A település két nagyobb birtokosa a középkorban Fancsi János és György illetve leszármazottai, 1733-tól pedig a Hunyady család volt.

A törökök elleni harcra emlékeztet Fancsi-vár helye, melyet az oszmán megszállás idején, 1541-ben építtetett a község két földesura. A vár jórészt föld és cölöpök felhasználásával készült. A két sorban levert cölöpöket fűzfavesszőkkel átfonták, a két sor közét a kiásott árkok vizes földjével megtöltötték, és azt ledöngölték. A fal kiválóan felfogta az ágyúgolyókat. A palánkfal sarkain helyezték el a palánkot, ezt a félkört teljesen megtöltötték és ide helyezték az ágyúkat. Többször is török, majd ismét magyar kézre került, míg végül 1600-ban elesett.  Az egykori várhely egy része ma zsidó temető.

1760 körül épült a barokk stílusú, majd neobarokk elemekkel bővített Hunyady kastély. A műemlék épület szolgált kórházként, általános ápoló-otthonként is egészen 2006-ig – még azután is, hogy 1986-ban egy tűzvész a kastély jelentős részét megsemmisítette.  Tíz hektáros parkja számos ritka fafaj, például a kolorádófenyő vagy az ostorfa otthona.
 
A 2003-ban felújított Szentháromság római katolikus templom első köveit 1714-ben tették le. Többszöri átépítés, hozzáépítés után végleges formáját 1773-ban kapta. Utolsó mozzanatként a papsapka-süveg torony került helyére, melybe – hogy kellően időtálló legyen - a mész és homok mellett 40 mázsa túró és sajt, valamint 35 akó bor is került. A templom érdekessége még az oldalhajó mellett található 14. századi nyolcszögletű kőpersely, mely valószínűleg a község egykori Fancsi várából származik.


(Forrás: kethely.hu, kristinus.hu és Kelemen László: Országismereti kézikönyv)Kéthely képekbenforrás: www.kethely.hu

Szomszédos települések:


Balatonszentgyörgy  (megtekint)
Kéthely  (megtekint)
Marcali  (megtekint)


Szállások a településen:


Kristinus Borbirtok (megtekint)

Szállások a szomszédos településeken:


Kristinus Borbirtok (megtekint)