Abádszalók

Abádszalók


Megye: Jász-Nagykun-Szolnok
Kistérség: Tiszafüredi
Kistérség székhelye: Tiszafüred
Terület: 13 223 hektár
Abádszalók történelme


Abádszalók városa 1895-ben jött létre Tiszaabád és Tiszaszalók egyesítéséből.

Az Aba nemzetség ősi birtokának részét képező Abád már Szent István alatt bizonyosan a létező települések sorába tartozott. Már Anonymus is említi nevét a Gesta Hungarorum-ban. Tiszaabádot 1138-ban Obad néven említik először. 1251-ben Abád jelentős tiszai révhely volt és 1332-ben már temploma is volt. A reformáció 1571-ben érte el, de a 15 éves háborúban teljesen elnéptelenedett. 1697-ben a tatárok pusztították el, a templom romja 1,5 km-rel távolabb állt a mai falutól. 1712–1713-ban népesedett be újra, ekkor fatemploma épült, majd 1715-ben tornyot is kapott. A birtokos Papp György telepít ide református családokat.

Szalók is létezett már 1248-ban, 1332-ben volt temploma is, mely a mai falutól délre levő kőkereszt helyén állott. A templom a 17. században a faluval együtt elpusztult, romjai 1772-ben még láthatók voltak. A falu csak 1717-ben népesült be újra, 1733-ban fatemploma is épült. Szintén református telepesek szállták meg. Katolikus népességet nagy számban az 1770-es években telepítettek a községbe, akik csakhamar többségbe kerültek.

Tiszaabád és Tiszaszalók 1850-től több alkalommal egyesült és vált szét. A két településrész végleges egyesülésére, közakaratra 1896-ban került sor ABÁD-SZALÓK néven.

 

A II. világháború vége felé a Tiszafüred-Abádszalók-Tiszabő frontvonal húzódik keresztül a településen. Abádszalók 1944. október 11-én szabadult fel a német megszállás alól.

A Tisza-tó létrehozása, a kiskörei vízlépcső megépítése (1973) jelentősen megváltoztatta a település életét, lehetőségeit. A tó szigetekkel tarkított, duzzasztással létrehozott 127 km2 nagyságú árterületéből a 14 km²-es egybefüggő szabadvíz felülete Abádszalóknál található, ezért itt épült ki a tó idegenforgalmi központja. Mára a vízisportokat, horgászatot, vadászatot kedvelő turisták paradicsomává vált.

2005-ben városi címet kapott.

A 127 km2 kiterjedésű Tisza-tó hazánk második legnagyobb összefüggő vízfelülete, rendkívül gazdag természeti környezete és növekvő turisztikai felkészültsége révén különleges helyszín a természet-közeli kikapcsolódási formákat keresőknek.

Abádszalók legfőbb vonzereje a Tisza-tó és az Abádszalóki Nyár. Ez a sokak által kedvelt Tisza -tavi üdülőhely a mozgalmas vízparti üdülések helyszíne, a vízi sportok paradicsoma. Pezsgő a strandi élet, beach hangulat, disco-k, koncertek, élmény-gazdag programok váltják egymást.
Az abádszalóki medence az egyetlen, ahol a motoros vízijárművek használata engedélyezett, ezért inkább a fiatalok és sportolni vágyók látogatják.

Az Abádszalóki Nyár programsorozat 1982-ben került először megrendezésre és azóta is folyamatosan vonzza a hazai és külföldi vendégeket. A program részét képzik az egész nyáron át látogatható kiállítások, sportrendezvények, versenyek és koncertek amelyekben kicsik és nagyok egyaránt kedvüket lelik.

A város természeti értékeihez tartozik az Abádi partifecske-telep, melynek területén több mint százötven madárfajt azonosította.
Védelem alatt áll az Erzsébet-ligetben található, a hajdani alföldi erdőségek világát idéző, százéves kocsányos tölgyes is.

Az Abádi Major Minifalva területén a Tisza-menti régi falusi házak és porták kicsinyített mását tekinthetjük meg.

A Györfi Sándor szobrászművész által készített II. világháborús emlékmű a város központjában található, 1999-ben került felavatásra. A 4 m magas emlékmű gránát által letarolt oszlopcsoportot ábrázol, amelynek legmagasabbikára az Abád-nemzettség címermadara emeli vissza a történelmi folytonosságot szimbolizáló oszlopfőt. A csonka oszlopmaradványokon lefolyó „vér" tartalmazza az áldozatok neveit abc-sorrendben, minden megkülönböztetés – cím és rang – nélkül.

A Babamúzeum és Faluház az István király út 41. alatt található. Láthatunk itt használati tárgyakat, berendezett tisztaszobát, de a múzeum legnagyobb részét a népviseletbe öltözött babák foglalják el. Steigauf Józsefné kutató és készítő munkájának eredményeként a Kárpát-medence 560 rend ruhájának hiteles kicsinyített mása tekinthető meg három helységben. A gyűjtemény évente 25-30 darabbal bővül. Készítője azt szeretné, ha itt minden magyarok által lakott település legjellegzetesebb viselete megtekinthető lenne. Az egyik szobában diplomaták, államfők adományaként érkezett 60 ország 240 db viseletes babájában is gyönyörködhetnek a látogatók.

A város nevezetességei között tartjuk még számon az I. világháborús emlékművet, Ember Mária és Laki Kálmán mellszobrát, a református templomot és a katolikus plébániát.

Ha szívesen pattansz két kerékre érdemes a Tisza-tavat biciklivel körbejárni. A 60 km-es kerékpáros
útvonal Európa leglaposabb kerékpárútja és végig a tó körüli töltés tetején halad; így folyamatosan gyönyörködhetünk a Tisza-tó festői látványában.

 Abádszalók képekben


         


Szomszédos települések:


Abádszalók  (megtekint)
Tiszafüred  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Kormorán kikötő (megtekint)