Velemér

Velemér


Megye: Vas
Kistérség: Őriszentpéteri
Kistérség székhelye: Őriszentpéter
Terület: 955 hektár
Velemér történelme


A települést 1360-ban említi először oklevél. Kezdetben az Amadé család, majd a Széchenyiek és Thurzók birtokolták.

Legismertebb látnivalója a 13. századi késő román és kora gót stílusjegyeket viselő Szentháromság - templom. Az országúttól kicsit távolabb, a falu délkeleti szélén, a temető közelében található. A templomot Aquila János stájer művész freskói tették világhírűvé, a freskók 1377-’78-ban készültek. Amikor a templom a reformátusoké lett falait lemeszelték. 1732-ben ugyan visszakerül a katolikusok kezébe, de a község lakossága megtartja protestáns vallását. 1808-ra annyira romossá vált, hogy nem használták. Pusztulására az akkori szentgyörgyvölgyi iskolamester, Gózon Imre figyelt fel, aki értesítette az épület állapotáról Rómer Flórist, a műemlékvédelem atyját. Ezután gyűjtést szerveztek az épület megmentésére, amit innentől kezdve folyamatosan restauráltak. Ennek köszönhetően ma ismét csodálatos látványban részesülhetnek az ide látogatók. A freskók közül nagyon sok értékes rész elpusztult, ám a viszontagságok ellenére felismerhetjük a szentélyben a piktor térdelő önarcképének töredékét, Márk evangélista oroszlánját, Máté evangélista angyalának töredékét, János evangélista sas madarát, Lukács evangélista ökrének kevés maradványát, az Angyali üdvözlet jelenetét, a lelkeket mérlegelő Szent Mihályt; a hajó északi falának alsó mezőjében a királyok vonulását, Szent László és Szent Miklós képmását; a déli falon Szent Erzsébet, a nyugati falon a Palástos Madonna ábrázolásait.
A templom fényjelenségei sajnos már nem működnek, mivel az épületet egy erdő veszi körül. Eredetileg január 6-án, a háromkirályok ünnepén, vízkereszt napján volt látható, hogy a szentély körablakán keresztül a felkelő nap fénye megvilágította az északi falon lévő betlehemi csillagot, ezen a falon látható a három királyok hódolata. Ezért mondják, hogy a veleméri templomot nem ember, hanem a Fény tervezte.
A templom közelében lévő temetőben érdekes református fejfák láthatók még.

 

A település tájházát is érdemes felkeresni, valamint szép időben a Sárgaliliom tanösvényen is tehetünk egy kirándulást Velemér és Magyarszombatfa között.


 Velemér képekben


           


Szomszédos települések:


Őriszentpéter  (megtekint)
Pankasz  (megtekint)
Velemér  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Alszeri Rönk Vendégház (megtekint)