Őriszentpéter

Őriszentpéter


Megye: Vas
Kistérség: Őriszentpéteri
Kistérség székhelye: Őriszentpéter
Terület: 3 356 hektár
Őriszentpéter történelme


Az Őrség kapuját írásos formában 1280-ban említik először, IV. László adománylevelében. A település a 19. század elején mezővárosi ranggal büszkélkedhetett, jelentősek voltak marhavásárai, később szövőgyára, tégla- és szikvízgyára biztosított munkát a lakosságnak. Őriszentpéter 8 szerből áll, a legtöbb látnivalót a Templomszeren találjuk.

A Szent Péter templom a 13. században épült román stílusban, mély árok és kettős sánc nyomvonala látható körülötte. A templom 1370 körül leégett, később gótikus stílusban újították fel. Az egyhajós épület falain kívül és belül is maradtak meg freskótöredékek. Különösen értékes a famennyezete és a déli oldalon található bélletes kapu. A szentélyben Franz Anton Maulbertsch tanítványa, Michl Márton által készített Szent Péter festményt láthatjuk.

A templomtól dél-keletre 1982-ben bukkantak rá a téglaégető kemencére, melyet a 16. század első felében használtak. A feltárás során cserépedény maradványok és kályhacsempék kerültek elő.

A Városszeren találjuk Őriszentpéter 1790 körül épült református templomát.

A környék jellemző építészeti stílusát leginkább Keserűszer adja vissza, itt találunk néhány boronafalú lakóházat és pajtát is.
 Őriszentpéter képekben


   


Szomszédos települések:


Őriszentpéter  (megtekint)
Pankasz  (megtekint)
Velemér  (megtekint)


Szállások a településen:


Alszeri Rönk Vendégház (megtekint)

Szállások a szomszédos településeken:


Alszeri Rönk Vendégház (megtekint)