Aggtelek

Aggtelek


Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség: Edelényi
Kistérség székhelye: Edelény
Terület: 4 382 hektár
Aggtelek történelme


A települést először 1243 – ban említi oklevél, ekkor a Kacsics nemzetség birtokában volt. Aggteleket 1606 – ban szerezték vissza a törököktől, később a Pest - Kassa közötti országút fontos állomása volt; forspont, más néven fogatváltó hely.

 

Az 1858. évi tűzvészben az egész település leégett. Ma 623 – an lakják.

 

A falutól nyugatra, a sziklafal aljában találjuk a Baradla – barlang itteni bejáratát.Látnivalói közé tartozik a Református templom, melyet 1358 – ban említenek először írásos formában. Mai képét az 1785. évi átépítés óta őrzi. 1802 – ből származó harangtornya egy utcával távolabb áll, mivel egy téves mérés miatt, a harang 1 cm hiányában nem fért el.

 

A Barlangmúzeum (Baradla oldal 1.) a Baradla – barlang aggteleki bejárata közelében a barlang felfedezésével és karsztosodással kapcsolatos ismereteket tárja a látogató elé.
A Baradla – barlangot már az ősember is ismerte. A Baradla összefoglaló név, mely alatt az eddig ismert 25 km-es járatrendszer értendő. A 25 km – ből az aggtelek-jósvafői szakasz 7 km-e 5 óra alatt járható be. A barlangot rendkívüli méretei (a Libanon csarnok pl. 800 ezer légköbméteres) és gazdag cseppkődíszei emelik a világ legnevezetesebb barlangjai közé. Az 1 órás rövidtúrától az 5 órás túráig több szervezett lehetőség közül is választhatunk. A barlang Hangversenytermében gyakran rendeznek barlangi koncerteket.

 

A falu határában fekvő Aggteleki – tó fölött a Tó – hegy lejtőjén megtekinthetjük a híres ördögszántásokat, melyek a mészkő felszínén végbemenő enyhe karsztos oldás eredményeként jönnek létre. A tótól továbbhaladó ösvényen érjük el Kis- és Nagy - Ravaszlyuk – víznyelőket.
 

A település térképét itt megtekintheti!Aggtelek képekben


       


Szomszédos települések:


Aggtelek  (megtekint)
Bódvaszilas  (megtekint)
Edelény  (megtekint)
Jósvafő  (megtekint)
Szalonna  (megtekint)
Szendrő  (megtekint)
Tornanádaska  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Irota EcoLodge (megtekint)