Zánka

Zánka


Megye: Veszprém
Kistérség: Balatonfüredi
Kistérség székhelye: Balatonfüred
Terület: 1 955 hektár
Zánka történelme


Zánkát az első oklevél 1164-ben említi. A török hódoltság alatt a község lakossága csökkent, majd az utána következett betelepítések alatt népesedett újra. Történelmi emlékek bizonyítják, hogy Zánka halászfalu volt. Zánka igazgatási területéhez tartozik az országos, sőt európai hírű Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Kht.

Zánka mai Tájháza 1736-ban épült, a betelepült német ajkúak elsőként elkészült épülete volt. A kiállítás keretében egykori népi mesterségek eszközeit és a mindennapi élet használati tárgyait tekinthetjük meg.

A község kiemelkedő műemléke a református templom, melyet először egy 1333-1335 között készült pápai tizedjegyzék említ. A török pusztítások után újjáépülő faluban a református és az evangélikus hívek 1786-ban engedélyt kapnak a megújítás utáni közös templomhasználatra. A sziklaszirten álló templom építését a 12. századra teszik. Zánka temploma a Balaton-felvidék egyik legrégebbi temploma. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka a hajó keleti oldalán nyíló szentély, amely Dejte és Hidegség szentélyéhez hasonlóan négyzetes alaprajzú épülettestbe foglalt rotunda volt egykor. S ahogyan Hidegségen is, itt a zánkai templomban is a későbbi fölújítások idején tornyot építettek az erős falú rotundára.
Ez a szentélytípus keleti eredetű. Pontusz, Kis-Ázsia, Egyiptom ősi templomai, szíriai és kopt keresztény templomok, majd Bizánc művészete őrizte meg ezt a típust és nyugaton is elterjedt (például fuldai Szent Mihály templom). A templom egy másik ritka építészeti vonása a hajónyi szélességű nyugati torony. Ennek a párhuzamai német területről ismertek. Főleg a Brandenburgi Őrgrófságban volt elterjedt forma. Ennek építési idejét a templomot föltáró régész a 13. századra teszi.Zánka képekben


 


Szomszédos települések:


Aszófő  (megtekint)
Balatonakali  (megtekint)
Balatonfüred  (megtekint)
Balatonszepezd  (megtekint)
Balatonudvari  (megtekint)
Csopak  (megtekint)
Monoszló  (megtekint)
Örvényes  (megtekint)
Paloznak  (megtekint)
Pécsely  (megtekint)
Tihany  (megtekint)
Vászoly  (megtekint)
Zánka  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Bruckner Villa Apartmanház (megtekint)
Pastel Guest House (megtekint)
A nádtetős ház (megtekint)