Monoszló

Monoszló


Megye: Veszprém
Kistérség: Balatonfüredi
Kistérség székhelye: Balatonfüred
Terület: 746 hektár
Monoszló történelme


A Káli-medence egyik zugában, a Hangyás – tető tövében fekvő kis falu több mint 750 éves - első írásos említése 1252-ből való.
Árpád-kori templomával együtt a török-időkben kétszer elnéptelenedett, majd az innen elmenekült és később visszatért kisnemesség újraépítette, népesítette.

 

A dombok déli, délnyugati lejtői nagyszerűen alkalmasak szőlőtermesztésre. A kiváló monoszlói borok erjesztésére, tárolására a hegyoldalakba épített apró pincék szolgálnak. A falu lakosai a II. világháborúig állattartásból és szőlőművelésből éltek. Számos szőlőhelyi pince-présház maradt fenn napjainkra is. Elsősorban olaszrizlinget termelnek, de a hagyományos régi fajták közül kevés juhfark és mirkovec is található.

 

Monoszló határában emelkedik, a Káli-medence keleti kapuját őrizve a 337m magas Hegyestű bazalt kúpja. Sajnos ez a hegy sem kerülhette el a bazalt kőzetet rejtő hegyek sorsát, hisz 1938. évben megkezdték az északi oldal bányászatát és 1970-re, mikorra a kőfejtés, feldolgozás befejeződött, a hegy felét elhordták.
A visszamaradt bányafal betekintést enged egy vulkáni hegy belső szerkezetébe. A felhagyott bánya ma a Balaton Felvidéki Nemzeti Park kezelésében van, és geológiai bemutatóhelyként üzemel. Feltétlen érdemes a településsel együtt meglátogatni.

 

Monoszló egyik érdekessége a monoszlói visszhang, melyről már Eötvös Károly is említést tett a „Balatoni utazás” című könyvében. Valahol a falu déli határában található. Szentgróthy Mária leírása szerint: „A függői erdő és a Pangyér domb által körülölelt, széldomb felé vezető dűlőút mellett, nem messze az országúttól, a falu felé haladva, jobb oldalon.”
 Monoszló képekben


           


Szomszédos települések:


Aszófő  (megtekint)
Balatonakali  (megtekint)
Balatonfüred  (megtekint)
Balatonszepezd  (megtekint)
Balatonudvari  (megtekint)
Csopak  (megtekint)
Monoszló  (megtekint)
Örvényes  (megtekint)
Paloznak  (megtekint)
Pécsely  (megtekint)
Tihany  (megtekint)
Vászoly  (megtekint)
Zánka  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Bruckner Villa Apartmanház (megtekint)
Pastel Guest House (megtekint)
A nádtetős ház (megtekint)