Balatonfüred

Balatonfüred


Megye: Veszprém
Kistérség: Balatonfüredi
Kistérség székhelye: Balatonfüred
Terület: 4 645 hektár
Balatonfüred történelmeBalatonfüredről először Jókai Mór és Laborfalvi Róza jut eszembe, akiknek nyári lakhelyét ma is meg lehet tekinteni, Jókai itt írta Az arany ember című regényét.

A Balaton északi partjának fővárosa mediterrán klímával rendelkezik, jelentős hajókikötője van, innen indult útnak Széchenyi István kezdeményezésére a Kisfaludy, a Balaton első gőzhajója.

Füred nevét először egy 1211 - es birtokösszeírás említi. A városban adományokból épült a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza Kisfaludy Sándor szervezésében. 1884 – ben itt alakult meg az ország első vitorlásegyesülete a Stefánia Yacht Club.

Híres a minden évben itt is megrendezésre kerülő Anna – bál, melyet Balatonfüreden először 1825. július 26 – án Szentgyörgyhegyi Horváth Fülöp János saját házában rendezett első lánya, Anna Krisztina tiszteletére. Anna Krisztina ezen a bálon találkozott először leendő férjével, Kiss Ernővel aki később altábornagy lett, majd Aradon kivégezték. 

A balatonfüredi Állami Szívkórházban gyógyult meg Rabindranath Tagore, Nobel - díjas hindu költő, aki hálaképpen fát ültetett a Balaton partján. A 19. század közepén egy indiai küldöttség felavatta bronzszobrát is, majd a korábban Deák Ferenc sétányt átkeresztelték Tagore sétányra. Néhány év alatt hagyománnyá vált, hogy az itt megfordult hírességek fát ültetnek a sétányon.

A város ma gyógy- és üdülőhely.

Balatonfüred „szimbóluma” a Halász és a Révész szobra, a kikötőben található. A legenda szerint, aki megsimogatja csizmájukat még visszatér a városba.


 Balatonfüred képekben


   


Szomszédos települések:


Aszófő  (megtekint)
Balatonakali  (megtekint)
Balatonfüred  (megtekint)
Balatonszepezd  (megtekint)
Balatonudvari  (megtekint)
Csopak  (megtekint)
Monoszló  (megtekint)
Örvényes  (megtekint)
Paloznak  (megtekint)
Pécsely  (megtekint)
Tihany  (megtekint)
Vászoly  (megtekint)
Zánka  (megtekint)


Szállások a településen:


Bruckner Villa Apartmanház (megtekint)
Pastel Guest House (megtekint)

Szállások a szomszédos településeken:


Bruckner Villa Apartmanház (megtekint)
Pastel Guest House (megtekint)