Arló

Arló


Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén
Kistérség: Ózdi
Kistérség székhelye: Ózd
Terület: 4 687 hektár
Arló történelme


 

Ahol a hajnali köd megül a házak udvarán, ahol a kristálytiszta levegőt szinte harapni lehet, ahol a környező erdők minden évszakban más-más arcukat mutatják és ahol az asszonyok a világ legfinomabb laskáját készítik… Ez Arló.

 A Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi határában fekvő kicsiny település Ózd városától mindössze 3 km-re található.
 


A Hódos-patak völgyében megbújó gyöngyszem első írásos említése 1268-ból származik, „Orilu” a település egykori neve ószláv eredetű, jelentése „sas”.

A gyönyörű, erdős, dombos, tiszta levegővel megáldott vidék lakosai kezdetben fakitermeléssel és szénégetéssel foglalkoztak.

 


 


 A település római katolikus temploma, mely Szent Mihály nevét viseli neobarokk stílusban a 15. század óta rendíthetetlenül áll Arló központjában.
 

 

 

 

 

 


 A pihenésre vagy kirándulásra vágyóknak remek lehetőségeket nyújt a Suvadásos tó hegyekkel, erdőkkel körülzárt vidéke.

 

A Suvadás Liget az úszni, evezni, vizibiciklizni vágyók igényeit maximálisan kielégíti, a nyári hónapokban a homokos strand a kisgyermekes családoknak is kedvez.
 

 

 

A településen megrendezett Suvadás Kézműves és Folklór Találkozónak már két évtizedes hagyománya van Arlón. A minden év július első hetében zajló rendezvény az egész országból vonzza a vendégeket.
 


A falu otthona az évről-évre megrendezésre kerülő Laska Fesztiválnak is, mely alkalmával a helyi asszonyok több mázsa burgonyát és 100 kb. lisztet használnak a helyi finomság elkészítéséhez.

A programot bográcsozás és kézműves vásár is színesíti.

 A környék rengeteg kirándulási lehetőséget biztosít a látogatóknak.
A Gyepes-völgy zeg-zugos tájai, növénykülönlegességei, madárritkaságai, vadászkastélyai, elhagyott remetelakjai, a borsodnádasdi kistavak környéke vagy Járdánházán IV. Béla király kápolnája igazi elvarázsolt vidékekre repíti túrázókat.

Az autóval érkezők 1 órán belül elérhetik Szilvásvárad, Eger vagy Aggtelek gyönyörű vidékét is.

 

 Arló képekben


     

forrás: Arlo település

Szomszédos települések:


Arló  (megtekint)
Putnok  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken: