Eger

Eger


Megye: Heves
Kistérség: Egri
Kistérség székhelye: Eger
Terület: 9 224 hektár
Eger történelmeA város Heves megye székhelye, melynek püspökségét Szent István alapította, majd 1804 – ben érseki rangra emelték. Itt nevelkedett II. András, Anonymus és bizonyos adatok szerint IV. Béla is. A tatárjárás idején a település elpusztult, lakói helyére francia és olasz telepesek érkeztek. A várost 1704 – től Rákóczi főhadiszállásként használta, később 1708–1709 – ben pestisjárvány sújtotta. A 20. századi háborús korszak után Eger fejlődése az 1960 – as években indult meg. Többször volt már „Virágos város”, hivatalosan is fürdővárossá nyilvánították és Hild emlékérmet is kapott, a folyamatos fejlődésnek és újításoknak köszönhetően érdemes rendszeresen látogatni.
 

 

 


EGER SZÍNE JAVA… BOR, GASZTRO, KULTÚRA, ZÖLD


Egy város, egy vidék… ahol a kulturális értékek, az innovatív ötletek, az elmúlt évszázadok bölcsességei, a borászat és a gasztronómia legízesebb cseppjei és morzsái egymást kiegészítve és támogatva alkotnak valami lüktető színes csodát… egy olyan helyet, ahol jó lenni, ahol jó kirándulni, jó enni és inni, feltöltődni és felpezsdülni.
 


Egerben minden út a Főszékesegyházhoz fut, melynek helyén a középkorban a Szent Mihály tiszteletére felszentelt templom állt. A ma látható klasszicista székesegyházat Hild József tervei szerint Pyrker László építtette és szintén Szent Mihály nevét viseli. A székesegyház főbejáratához vezető lépcső két oldalán Szt. István és Szt. László, feljebb pedig Péter és Pál apostolok szobrai őrzik az arra járók lépteit. A 17 méter magas korinthoszi oszlopokon nyugvó timpanonban Jézus életéből vett jeleneteket láthatunk, a magasított oromzaton pedig a Hit, Remény, Szeretet alakjai állnak. A latin felirat „Venite Adoremus Dominum” jelentése „Jöjjetek, imádjuk az Urat”. A székesegyházat II. János Pál pápa 1970 – ben bazilika minor rangra emelte.

 

 


Az Eszterházy téren található líceum könyvtárában és a Csillagászati Múzeumban felejthetetlen élmény vár.  
A líceumban található könyvtár állványait Fellner Jakab tervei szerint Lotter Tamás egri asztalos faragta, kb. 140 ezer könyvet őriz. A könyvtár érdekességei között láthatod Mikes Kelemen törökországi leveleit, Mozart egyetlen hazánkban található levelét valamint a Thuróczy krónikát.
A könyvtár része a kápolna, melynek mennyezetfreskója F. A. Maulbertsch munkája, az oltárkép melyen Szent István felajánlja az országot Szűz Máriának, pedig Hesz Mihály alkotása.

 


A főiskola tornyában található Csillagászati Múzeum a harmadik „Spekula” volt országunkban 1776 óta működik. Közép–Európában egyedülálló az a márványból kirakott délkör, melyen a nap fénye jelezte a delelés pillanatát.
A panoráma teraszról csodálatos a kilátás, este pedig csillagászati észlelésen és lézeres „városnézésben” is részt vehetsz. Hidd el, a 314 lépcsőfokért kárpótol a látvány.


 


A kulturális élmények után kóstold meg Eger kedvenc lángosát és legfinomabb teáját az 1963 óta, immár a 3. generációval működő Rohlicsek–féle lángosozóban a Piaccsarnok felső szintjén.

 

 


Ha előnyben részesíted a vegán konyhát – de ha nem akkor is! - érdemes egy „Különjáratot” indítanod a hasonló névvel rendelkező bisztróba (mely az Eszterházy téren található, így rögtön a líceum után is útba ejtheted). Az igazán jól elkészített vegán ételeknél nincs is jobb, finomak, élettel telik, egészségesek és laktatóak. A Különjáratban mindezeken felül hatalmas a választék és nagyon kedves a fogadtatás is. A gyermekeknek játszó- és főzősarok is van, a hátsó kertben pedig jó időben trambulinozni is lehet.

 

 


Az egykori Piactér ma Dobó István nevét viseli, melynek közepén Stróbl Alajos által készített szobra áll. A tér egykor az Eger–patak árterületéhez tartozott és a patak volt a megyehatár Heves és Borsod–Abaúj–Zemplén megye között.

A Páduai Szent Antal plébániatemplom, közismertebb nevén a minoriták temploma is a Dobó teret ékesíti 1767 óta. A minorita szerzetesrend a ferences rend egyik ága. A templom melletti rendház jelenleg kollégiumként működik.

 

 

 


Párszáz évvel ezelőtt csak vámfizetés ellenében kelhettél volna át az Eger-patak két partját átölelő hídon, még jó, hogy ezt megszűntették, így extra kiadások nélkül fordulhatsz a hídon átérve balra, hogy az Ízes Gofri cégére alatt megkóstold életed legfinomabb gofriját és kérj még egyet…
Szupertitkos recept, a fokhagymás tejfölös – porcukros levendulás – mindenféle habos-cukorkás variáción keresztül, a lehetőségek tárháza végtelen.  …és a Nutella tényleg Nutella!

 

 Az egri minaret a Knézich utcában egykor a kethüda dzsámihoz tartozott. A 16. század végén épült, 40 m magas, 97 lépcső vezet a tetején található körerkélyre. A hozzá tartozó dzsámit az irgalmas rendi kórház építésekor bontották le 1841 – ben. A minaret Európa legészakibb török emléke.
 

 

  

Van ötleted, hogy a dobokra rakott borsó és a vízzel teli edények, miért tartoztak

a legfontosabb hadászati eszközök közé az 1500-as években?

 


Egy több mint 650 éves vár föld alatti titkos átjárókkal, a végvári élet mindennapjait bemutató kiállítás makettekkel, korhű öltözettel és pirotechnikai eszközökkel.

A középkor nyilvános kivégzéseinek és megszégyenítéseinek eszközei, Dobó István síremléke és az egri vár védői.

Európa egyik legnagyobb katedrálisának terve és alapja, mely a történelmi fordulatoknak köszönhetően sosem készülhetett el.

Az Egri csillagok hőseinek viaszba öntött valósága és időutazás 1552-be a 3D technikai eszközeivel.


Ezek is várnak, ha ellátogatsz a folyamatosan megújuló  Egri Vár ba.
 


 

 


 

 

A városban élt Gárdonyi Géza író is, akit ez egri várban helyeztek örök nyugalomra, fejfáján ennyi áll: „Csak a teste”. A vár fölött áll ma is egykori lakóháza, mely 1923 óta múzeumként várja a látogatókat a Gárdonyi Géza u. 28. szám alatt.

 

 

 

Az Egri vár óvárosi bejáratánál, éppen a kapu alatt találod a város legszuperebb szálláshelyét. Bármelyik ablakon nézel ki, biztos, hogy valamelyik egri nevezetesség néz veled farkasszemet. Az Imola Udvarházban a design letisztult és kreatív, a tisztaság természetes, a kedvesség szívből jön… Ha Egerben éjszakázol, itt biztosan kipihenten ébredsz.

 


 

 

Az Imola Udvarházzal karöltve töretlen a sikere a Macok Bisztró és Borbárnak.
Igazi szódásüveg az asztal lábánál… helyi borok és borkülönlegességek, családias légkör és az ételek örökre függővé tesznek… Macsinka János és csapata napról – napra mennyeit alkot, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több száz km-t is képesek vagyunk autózni, ha valami igazán finomat szeretnénk enni.


 

 


 

 

Délutáni – esti programnak két helyet is ajánlunk.
Gál Tibor FÚZIÓ. Egy 500 éves tufapince, borbolt, borbár, lounge, konyha, party… és a világ első Bikavér Múzeuma egyben.


 

 

 

 

 


10 percre Eger belvárosától (autóval) a pókerezős diófa mögött egy nagyon nagy szikla és benne a pince, a pincében a bor. A nedűben pedig Bolyki Jani szíve, lelke, „kétkezemunkája”… Fesztiválok, esküvők, borkóstolók, egykori bányaudvar… itt semmi sem olyan, mint máshol…  ez a Bolyki Pince.
 

 


 


… és egy tipp kiránduláshoz
+ 1 kötelező „SAJTMEGÁLLÓHELY” Szilvásvárad felé menet Mónosbélen…
A bükki sajtmester, Sándor Tamás „alkotásaitól” nem csak a környék vendéglátóinak, de a Costes Étterem és Four Seasons Hotel vendégeinek is felcsillan a szeme.
Különlegességei az egri vörösborseprős és a bükki faszenes tehénsajt. A kóstolás sem átlagos, savóval kelesztett zsúrkifli, szarvasgombás vaj, sült gesztenye, mézes sütőtök, sparhelten sült sajt és forralt bor is szerepel a repertoárban.


 

 

 

Fotók: a városról készült fotókat Lénárt Márton, www.lenartfoto.hu készítette. Az éttermek, borászatok fotói pedig az egyes helyek saját fotósait dícsérik.Eger képekben


         

forrás: Lénárt Márton

Szomszédos települések:


Eger  (megtekint)
Egerszalók  (megtekint)
Feldebrő  (megtekint)
Felsőtárkány  (megtekint)
Noszvaj  (megtekint)
Szarvaskő  (megtekint)


Szállások a településen:


Imola Udvarház (megtekint)

Szállások a szomszédos településeken:


Noszvaj 981 (megtekint)
Imola Udvarház (megtekint)
Erdei Kisház (megtekint)