Nógrád

Nógrád


Megye: Nógrád
Kistérség: Rétsági
Kistérség székhelye: Rétság
Terület: 2 954 hektár
Nógrád történelme


A megyének is nevet adó község helyén már a népvándorlás idején földvár állt, ispánját 1108-ban említik írásos formában.
A falu fölé magasodó Vár-hegy nevezetes vulkáni képződmény, dácitlávából a felszínre türemkedő „dagadókúp”.
Szent István ide helyezte Nógrád vármegye székhelyét és a települést városi jogokkal ruházta fel. A 12-13. században a váci püspökség, majd később Szapolyai János és Ferdinánd király birtokában volt. 1544-ben török kézre került, majd végleg 1685-ben sikerült visszafoglalni, de addigra a falu szinte teljesen elnéptelenedett. Az egykori lakosság helyére felvidéki telepesek érkeztek.

Nógrád várát valószínűleg Szt. István emeltette, útlezáró építményként szolgált, belső- és külső védőövvel, valamint egy később hozzáépített 15. századi belső toronnyal. A külső várat ehhez építették hozzá, kőkeretes kapujának maradványai még láthatóak. A törökök 1685-ben hagyták el a várat, miután egy villámcsapás miatt felrobbant a lőporraktár, ami az öregtornyot is romba döntötte.
A vár bejáratánál a hét vezér szobra látható, melyet a váci egyházmegye a millenniumra készíttetett.

A vár alatt található a Csurgó-forrás, mely ma helyi védelem alatt áll. 

A Boldogasszony plébániatemplom 1757-ben készült, Migazzi Kristóf Antal váci püspök építtette az egykori középkori templom helyére, mely tűzvész áldozata lett.

A Nógrádi Vadaspark 130 hektáron várja a látogatókat. A parkban több, mint 300 őshonos vad él, így például gímszarvasok, dámvadak, muflonok, vaddisznók, vadnyulak, fácánok, rókák, mókusok, ragadozó madarak.
 Nógrád képekben


     


Szomszédos települések:


Bánk  (megtekint)
Horpács  (megtekint)
Nógrád  (megtekint)
Romhány  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken: