Balatonalmádi

Balatonalmádi


Megye: Veszprém
Kistérség: Balatonalmádi
Kistérség székhelye: Balatonalmádi
Terület: 4 988 hektár
Balatonalmádi történelmeA város a Balaton északkeleti csücskében fekszik a víz felé nyitottan, nyugati és északi oldalról dombokkal övezve, amelyek szélárnyékot teremtve megóvják a települést az uralkodó szelektől. Ez az egyedülálló természeti adottság párosul a kellemes mediterrán jellegű éghajlattal. A domboldalakon évszázadok óta szőlőműveléssel foglalkoznak a helyi borászok és pincéjükbe szívesen látják az odalátogatókat.

A település már a római időkben is lakott volt, első írásos említése 1082 – ből származik. Ma hozzá tartozik Vörösberény is, melyet 1109 – ben említenek először. Vörösberény zegzugos utcáin sétálva még érezni az ezer éves Balaton - felvidéki falu hangulatát.

Érdemes ellátogatni a vörösberényi református erődtemplomhoz, mely a 12 – 13. századból maradt ránk; a Szent Ignác római katolikus templomhoz, amely a kolostor együttessel a környék egyik legszebb epítészeti emléke; valamint a Szent Imre templomhoz, emellett található a Budai Várból áthelyezett Szent Jobb – kápolna.

Az Óvári - kilátó Balatonalmádi egykori szőlőhegyén, az Öreg – hegyen épült az 1900 – as évek elején. Érdemes felkapaszkodni a hegytetőre, a kilátás mindenért kárpótol.


 Balatonalmádi képekben


         


Szomszédos települések:


Alsóörs  (megtekint)
Balatonalmádi  (megtekint)
Balatonfűzfő  (megtekint)
Balatonkenese  (megtekint)
Balatonakarattya  (megtekint)


Szállások a településen:


Villa Millennium (megtekint)

Szállások a szomszédos településeken:


Villa Millennium (megtekint)