Alsóörs

Alsóörs


Megye: Veszprém
Kistérség: Balatonalmádi
Kistérség székhelye: Balatonalmádi
Terület: 3 334 hektár
Alsóörs történelme


Balatonalmáditól Badacsonyig terül el a „Balaton Riviéra”. Ehhez tartozik Alsóörs is, valamint Csopak, Felsőörs, Lovas, Paloznak.
Az 1300 lakosú Alsóörs települést 1272 – ben említik az első oklevelek. Az egykori ófalu a Somlyó-hegy lankáin terült el. A középkori falu királynői birtok, később a veszprémi káptalan tulajdona. A környező vörös kőbányák a középkortól megélhetést biztosítottak a lakosságnak, de ezen kívül a szőlőművelés, nádfeldolgozás, kőfaragás is elterjedt mesterségek voltak.

A 13. századi román stílusú református templom a Somlyó-hegy oldalában áll. Barokk stílusjegyeit a 18. századi átalakításkor kapta. A szószék 19. századi, vörös kőből készült. A templom a 16. századtól hol református, hol katolikus kézben volt.

A Petőfi köz 4. szám alatt található az ország legrégebbi kisnemesi udvarháza (15. század), a Török ház. Nevét kéményének turbános jellege miatt kapta. Az épület falai képzőművészeti tárlatoknak, helyi borok bemutatásának, zenés találkozóknak ad otthont.

Endrődi Sándor költő nyaranta Alsóörsön élt. Emlékoszlopát a település parkjában tekinthetjük meg.

Ha igazi régi présházakat akarunk látni érdemes felkapaszkodni a szőlőhegyre és itt is tenni egy sétát.

A 2008. és 2009. év „Legkedveltebb balatoni üdülőhelye” címet elnyert településének strandja gyönyörűen parkosított, rendezett, családbarát környezetével, esztétikus megjelenésével, megfelelő mennyiségű árnyékot adó fáival, kellemes, biztonságos medrével, a strandon és környékén található szolgáltatások gazdag választékával (melyek mindegyike mozgáskorlátozottak számára is maximálisan megközelíthető), a strand előtti, mintegy 500 autót és 100 kerékpárt befogadó, ingyenessé tett parkolójával méltán a nyaralók egyik kedvenc fürdőhelye.
 Alsóörs képekben


       


Szomszédos települések:


Alsóörs  (megtekint)
Balatonalmádi  (megtekint)
Balatonfűzfő  (megtekint)
Balatonkenese  (megtekint)
Balatonakarattya  (megtekint)


Szállások a településen:Szállások a szomszédos településeken:


Villa Millennium (megtekint)
TerAsz (megtekint)