TÜNDÉREK ÉS MANÓK FÖLDJÉN

 

AVAGY A TATAI FÉNYES TANÖSVÉNY ELVARÁZSOLT LÁPVILÁGA

 

 

 

 

 

Kinek Mordor, kinek Tündérek és Manók világa

Itt akkor is egy elvarázsolt erdőben sétálsz, ha nem hiszel a mesékben.

 

Nyáron tele van élettel, Holdfényben hátborzongató,

Tavasszal szerelmes és színes, Télen jeges, mégis élettel teli

 

 

 

 

 

 

Egy elvarázsolt láperdő, melynek mélyére pallósor visz.

Utad során békák és madarak hangos és változatos koncertje kísér. Lépteid hódok lakhelye mellett, csodás madarak fészkei közelében, sűrű lombkorona alatt és föld alól feltörő, buborékokat fújó, bugyogó víz alatti források felett halad.

 

A kristálytista vízben búvárfelszerelés nélkül figyelheted a vízi élőlények világát, a halak útját, különböző színű békák életét, vízipókok táncát és a ráérős teknősök lazítását.

 

 

 

 

 

 

Megnézheted, hogyan egyensúlyoznak a hatalmas égerfák saját lábaikon az ingoványos talajban, miközben a sárga virágú rence rovarfogó tömlői gyanútlan apró vízi élőlényeket ejtenek rabul.

 

Az Élmény-tavon a fehér és rózsaszín árnyalataiban pompázó tündérrózsák százai várják, hogy helyet foglalj az egyik ladikban és egy kötél segítségével áthúzd magad a túlpartra, majd egy függőhídon visszasétálj és a pihenő mólón láblógatva üldögélj és gyönyörködj az elveszettnek hitt csodában.

 

 

 

 

 

Ugyanis a Tata környékén (is) szorgalmasan pöfékelő felszín alatti karsztforrások tevékenysége a 20. század közepén zajló bányászatnak köszönhetően alábbhagyott, a források elapadtak, óriási károkat okozva ezzel (többek között) a környező élővilágnak is.

 

Ám a bányászat beszűntetése utáni évtizedekben a természet gyógyulásnak indult, a források új erőre kaptak és a megújuló lápvilág ismét élettel telt meg.

 

 

 

A Tatai Fényes Tanösvényen ma egy olyan elvarázsolt láperdőben sétálhatunk,

ahol korábban senki sem járt.

 

A feltörő langyos forrásvizek különleges mikroklímát biztosítanak, több mint 300 csak itt élő növényfaj és ritka állatfajok számára, így nyújtva különleges élményt az ide látogatóknak.

 

 

 

A tanösvény területén profin karbantartott, szemétmentes környezetben töltődhetünk és gazdagodhatunk, a kihelyezett ismertető táblák rengeteg érdekességgel szolgálnak, de szakvezetés is kérhető.  

 

 

 

 

 

A kapun belépve egy lápvidékre csöppensz, békák, teknősök, bakcsók, hódok, jégmadarak,

baglyok, ezernyi szitakötő és pillangó világába.

 

A tanösvény munkatársai kedvesek és kérés nélkül is szakszerű információkkal és tudnivalókkal

szolgálnak mielőtt nekivágsz az útnak.

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan találsz ide?

 

A Tatai Fényes Fürdőt válaszd célállomásként, ugyanis ennek sorompós bejáratán áthaladva, majd balra indulva rövid sétával közelítheted meg a tanösvény bejáratát.

A sorompó előtt jobbra árnyékos parkolóban hagyhatod az autód.

 

Hasznos tipp:

különösen, ha gyerekekkel érkezel érdemes szúnyogriasztót, naptejet, távcsövet, váltóruhát, váltócipőt is vinni (ez egy vizes program).

 

http://www.tataifenyestanosveny.hu/

 

 

 
 


Írta: Ruff Emese