PIHENÉS FENNTARTHATÓ FORMÁBAN

 

 

Ismered az érzést, amikor meztelen talpad lábujjközépig süpped a puha, meleg tengerparti homokba?

Az illatos, sós víz még csak cirógatja a bokádat… De ha visszanézel… Látod a mély lábnyomokat?És amikor a Balaton illatú reggelben sétálsz a tópart harmatos fűszálaiban?

Leülsz a partra és nézed a csillogó víztükröt, a korán kelő vitorlázókat, lógatod a lábad víz felett. És ha visszanézel a fűbe.. vajon itt is látod a lábnyomokat?


Nyaralunk, utazunk, pihenünk… van, aki itthon és van, aki a világ másik felén.. de nem mindegy, hogy közben lábaink nyoma milyen mélyen süpped a homokba, hogy a tenger elmossa-e őket, a fűszálak felegyenesednek-e utánunk, vagy örökre agyontiporjuk a Föld bizonyos részeit. Mi közösen, együtt.Turisztikai kutatók szerint 2017-ben a világ utazóinak 36%-a részesíti előnyben a kevésbé környezetszennyező utazási formákat és sokaknál elvárás a szolgáltatók környezetbarát szemlélete is.

Mit gondolsz, ezen a 36 %-on van még mit javítani?

 

 Külföld vagy belföld?
Repülő vagy vonat?
Luxushajó?
Szállodakomplexum vagy vendégház?
Búvárkodás vagy kerékpár?


 Mekkora a különbség napi 90 000 tonna és 1 kg szemét között?
Válassz: kikötőkotrás vagy kerékpárút-hálózat építés? 
A helyi felmérések szerint Grenadában a turisták 7-szer annyi vizet használnak, mint az őslakosok és szárazság idején az óriási szállodakomplexumok elsőbbséget élveznek az ott élőkkel szemben.


Az ENSZ Környezeti Programjának mérése szerint egy turista napi 1 kg szilárd szemetet hagy maga után.


A luxus óceánjárók iránti érdeklődés az elmúlt években folyamatosan növekedett. Ennek következtében az érintett országok gyakran mélyvízi kikötőket kotornak, vagy átalakítják a partvonalaikat, amivel tönkreteszik a part menti ökológiai rendszereket.

 


 

A világ összes üdülőhajója NAPONTA átlagosan kilencvenezer tonna tisztítatlan szennyvizet és szemetet okád az óceánokba. És ne legyenek senkinek illúziói, ehhez még adjuk hozzá a be nem vallott mennyiségeket.DE folytathatnánk a sort egészen odáig, hogy mit veszünk le a boltok polcairól vagy a saját kis háztartásunkban tudjuk-e minimalizálni, majd megfelelően szelektálni a hulladékot. És egyáltalán a környezettudatos szemléletmód beépült-e már végre a mindennapjainkba.

 


 Élnek ebben az országban néhányan, akik fenntartható formában dolgoznak a béke iparágában. Van, akinek az első tollvonás óta ez lebeg a szeme előtt és van olyan is, aki menet közben alakított az elképzelésein részben a vendégek igényei, részben pedig a vendégek szemléletformálása miatt.
 

 

Óriási tévhit, hogy a környezetvédelem a luxus és a kényelem rovására nyerne teret magának.

 


 

Élő példája ennek az Irota EcoLodge.


Irotán, a Cserehát kapujában két holland fiatalember olyan klímasemleges nyaralóházakat álmodott, ahol a fakeretes falak cellulóza használt újságból gyártott szigetelőanyagból készült, ahol az üvegezés és szigetelés speciális kialakítása miatt nincs szükség légkondicionálóra.

 

Télen helyi tűzifával fűtik a villákat, esővizet használnak a WC öblítéshez és a mosáshoz.

 

A melegvizet napkollektorok, az áramot pedig napelemek termelik.

 

 

 

 

Minden háznak saját baktériumok által működtetett víztisztító egysége van, az úszómedence saját víztisztítójában pedig növények tisztítják a vizet.

 

Semmilyen vegyszert nem használnak és szelektíven gyűjtik a hulladékot.

 

Friss és minőségi helyi ételek kerülnek az asztalra és a házak a kényelem minden formáját kielégítik.

 

 

 

 


 

 

Balaton-felvidéken, a Szent György – hegy déli oldalán állnak a Bencze Birtok gyönyörűen felújított, igényes vendégházai.

 

A modern kialakítás mellett geotermikus fűtéssel és hűtéssel teszik kényelmessé és környezetkímélővé a nyaralást, a friss ételek pedig közvetlen a kertből, vagy a környék termelőitől kerülnek a tányérunkra.
 

 

 

 

 


Szintén a Balaton északi oldalán, a lesencetomaji Villa Fiore falai között megszálló vendégek is a vegyszermentes pihenés áldásos hatásaival találkozhatnak.

 

Emellett saját baktériumokkal elősegített szennyvíztisztító, saját fatüzelésű kazán és egy biotó gondoskodik a természetbarát működésről.
 

 

 

 


A zengővárkonyi Rozmaring Vendégházban is fenntartható formában és modern körülmények között pihenhetsz, ugyanis a házban a melegről a biomassza fűtésű faelgázosító kazán gondoskodik, a melegvizet napkollektorokkal állítják elő.

 

A szigetelésnek köszönhetően az épület a passzív ház határát súrolja, a világítás energiatakarékos izzókkal történik, a hulladékgyűjtés szelektív és a kert öntözését esővízzel végzik.

 

 

 Salgóbányán, a Zöld Kapu Vendégház falai között szintén környezetbarát szemlélettel, szép és igényes környezetben nyaralhatsz.

A házban napkollektorok segítik a melegvíz előállítást és a fűtést, ez utóbbihoz a rengeteg kerti fa hulladékot is felhasználják.

A medence fűtése napenergiával és a szaletliben található kandalló hőjével történik, a kert locsolásához pedig összegyűjtött esővizet használnak.

 Ezek a házak az országnak olyan részein találhatóak, ahol akár több hetet is eltölthetsz barátokkal, családdal, gyerekekkel vagy kettesben. Élvezheted a csendet, az erdők nyugalmát, a szánkózás vagy korcsolyázás örömét, a vízpartok zsibongását és a forró nyári naplementék mámorát, a dombok lankáit, a várak ormait, a legszebb falvak békéjét és a helyi ételek ízeit.

 

 


Ha mégis úgy döntesz, hogy távolabbi helyre utazol, már ezzel a néhány aprósággal is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy bolygónk csodáit unokáink is élvezhessék:

• Utazás előtt tájékozódj, hogy az általad választott szolgáltatók mennyire érzékenyek környezeti és kulturális szempontból.

• Alkalmaznak-e helyi munkaerőt és nem őket kizsigerelve teszik-e ezt.

• Támogatják-e a helyi közösségeket, kulturális és természeti értékeket.

• Szállodakomplexumok helyett válassz kisebb szálláshelyeket, helyi lakosok által üzemeltetett vendégházakat, még jobb, ha környezetbarát szemlélettel élnek.

• Ott tartózkodáskor részesítsd előnyben a helyi termékeket és szolgáltatásokat.

• Illeszkedj be a helyi lakosság életébe, szokásaiba, fogadd el és tartsd be a szabályaikat.
 
• Gyönyörű korallok, kagylók és tengeri csillagok helyett válassz inkább helyben készült italokat vagy fűszernövényeket szuvenírként.Utazz, pihenj, kirándulj, de előtte hunyd le a szemed és nézd meg magadnak azt a lábnyomot…
(Szakmai források: unwto.org, unep.org, fna.hu, turizmusonline.hu, Fotók: tim-mckenna.com, GlobalMarshalPlan )