Békéscsaba nincs túlgondolva, nem tipikus turista célpont, ahol kerülgetned kell a nézelődő korzózókat a sétálóutcában (na jó, talán a Sör- és Kolbászfesztivál idején egy kicsit).
…és éppen ebben rejlik egyedisége és vendégszeretete. A város lakói segítőkészek, kedvesek, nem érzed azt a személytelenséget, mint sok „túlhypeolt” városban, ahol a vendég csak a probléma, ami belekerült a protokollrendszerbe.

 A csabaiak szívüket, lelküket teszik a világba, legyen szó kolbásztöltésről vagy a legegyszerűbb útbaigazításról. Leleményességüket nem rejtik véka alá, kiváltképp viharos időkben. Ha arra van szükség csatornát (Élővíz-csatorna) ásnak a város közepén, vagy épp bors nélkül is olyan fenségesen fűszeresre ízesítik a kolbászt, hogy az évekkel később Hungarikummá válik.
 


A város sokszínű, izgalmas és annyira természetbarát, hogy nem csak Békéscsabát járhatod be két keréken, de akár a szomszédos Gyula városába is áttekerhetsz és az extra sok zöld területnek köszönhetően néha úgy érzed, mintha valamelyik nemzeti parkban bóklásznál.
 

 


A Csabai körtúrára akár egy teljes napot is szánhatsz. Erősítsd a piknikkosarat a csomagtartóra, szeld át a dűlőutak lankáit, mártózz meg a nyakig érő széna illatában, járd be a Gerlai- és Pósteleki kastély „hátborzongató” és izgalmas ódon romjait és a régi magtárak denevér lakta vidékét, az erdőben tekergő útszakaszon pedig élvezd a famatuzsálemek föléd hajló hűs árnyait.

A túrához a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületnél kaphatsz segítséget.
 

 


Ha inkább a városban andalgás mellett döntesz, ne hagyd ki Közép-Európa legnagyobb – 3000 főt befogadó – evangélikus templomát és vele szemben az Evangélikus Kistemplomot, melyben Békés megye legnagyobb harangját is meglesheted.
 


Ha nyáron érkezel mindenképp részt kell venned a Városház Esték valamelyik zenei rendezvényén, mely a Városháza udvarában, gyönyörű környezetben és hangulatban kerül színpadra hétről-hétre.
 


Egy esti séta az Andrássy úton, a város sétálóutcájában minden évszakban megállja a helyét.
 

 


Gyerekek nélkül is – de velük kiváltképpen – kötelező és szuperjó program a CsabaPark felfedezése. A kölköket tutira nem tudod majd kirángatni az Óriások konyhájáról, imádni fogják a fagórét, a „kolbászpörgentyűt”, az óriás „füstölőt” és a mega „darálócsúszdában” pörgést is, a „zsírosbödönszemetesnek” pedig biztos, hogy az egész család csodájára fog járni.  

Valószínűleg Békéscsaba a világ egyetlen olyan helye, ahol még a kerítés is kolbászból van, bejárhatsz egy egész Kolbászfalut és éhségedet is enyhítheted a park éttermében, ahol az ismertebb tájjellegű ételek mellett kipróbálhatod a csabai kiszely levest vagy a brindzás haluskát.

A szomszédos Gabonatörténeti kiállítás megismertet a gabonatermesztés 8000! éves titkaival, a Körösök vidékére jellemző tudományával és arra is fény derül, hogy az országnak miért pont ezen a vidékén termett a legjobb minőségű búza. Bejárhatod az 1824-ből máig megmaradt Csabai tanyát, a több mint 150 éves Csókási-féle szélmalmot és egy korabeli gépszínt is.

 


A városban ma is olyan Munkácsy kultusz él, hogy a róla elnevezett múzeumban és  emlékházban lépkedve azt várod, hogy melyik szobában tűnik fel a művész, amint ecset nélkül, festéktől csöpögő két kezével, teljes átszellemüléssel alkot.

 


Ha szereted a vizes élményeket, válaszd az Árpád Fürdő egyik „tyepláját” vagy úszómedencéjét, de gyermekekkel is bátran csapjatok a habok közé, szolgáltatások terén a legkisebbekre is gondoltak.

 


A fürdőzést követően, ússz tovább a viharsarki élményekben, a 20 percnyi autóútra található Gyula irányába. Sétálj egyet a gyönyörű, virágos belvárosban, fedezd fel a Gyulai vár múltját, kóstolj meg egy Eszterházy szeletet a 100 Éves Cukrászdában, vagy készítsd el saját fagylaltkreációdat a SelfICE Fagyizóban.
 

 


Jártál már pálinkatrezorban? Gondoltad volna, hogy egyáltalán létezik ilyen Magyarországon? És hol máshol, mint a Hungarikumok listáján szereplő Békési pálinka otthonában. A Békési Pálinkacentrum a kóstolás, a pálinka történetének bemutatóján túl egy ilyen egyedi szolgáltatással is büszkélkedik, amit olyan pálinkakedvelőknek hoztak létre, akik a legkiválóbb pálinkáikat, mint értéket folyamatosan, biztonságos körülmények között kívánják tartani.
 

 


Ha tömegmentes, de élménydús pihenésre vágysz, válaszd Békéscsabát és környékét!

 

 

 

SZÁLLÁSTIPP


Ha utazásod során a Munkácsy Hotelt választod, patyolat tiszta,

új, modern környezetre, barátságos fogadtatásra, nyugodt pihenésre

és igazán felpezsdítő wellness szolgáltatásokra számíthatsz.

A szálloda személyzete valóban szakértő és kedves,

a gasztronómiai kínálat meglehetősen széles és a kulináris

élmény garantált. Olvass tovább és látogass el hozzájuk…