Vízre tette az öreg kenut és elindult. Minden reggel kievezett, halkan siklott a nyugodt víztükrön, miközben a kócsagok még hajnali szertartásukat végezték fészkeikben. Ilyenkor csak a tóra figyelt, hallgatta a sás susogását, a békák dalát, nézte, ahogy a gémek útra kelnek a párában és élvezte, ahogy az első meleg napsugarak a széllel karöltve melegen borzolják bőrét, miközben a szikes sztyepptó „lagúnáin” suhan.

És ahogy a következő nádcsatornára kanyarodott ott volt… őt nézte. A fiatal fiú? zöld, szomorú tekintete mélyedt az övébe. Testét mocsárszínű pikkelyek borították, fején alig nőtt haj és ahogy meglátta a kenut abbahagyta békareggelijét és mozdulatlanná vált. Hiába szólította, a furcsa, félénk lápi lény nem válaszolt. Egy darabig még csodálkozva nézte, majd beugrott a vízbe, akár egy béka…. soha többé nem látta.

… ha hajnali madárlesre indulsz a Fertő vagy a Hanság vidékén, bármikor szembetalálhatod magad Hany Istókkal, a lápvilág titokzatos lakójával..

Sarródnál ülj biciklire és naplementekor gurulj a határig… csend, Kócsagvár, magasles, a szikes tó semmihez sem fogható illata, szarvasmarha és bivalybőgés, szárnysuhogás… Embereket alig látsz, de a kietlen sós természet körbeölel hatalmas karjaival..

 

 

 
Fertőd hatalmas kovácsoltvas kapuján lépj be Esterházy Fényes Miklós fényűző mesevilágába, merülj el a herceg egykori hétköznapjaiban, hallgasd Haydn koncertjét, sétálj a kastély kertjében. Fedezd fel a „magyar Versailles” titkait, lopózz be Mária Terézia egykori lakosztályába, hallgasd meg a múlt legendáit és keresd meg az ablakot, melyen át ellátni a szomszéd falu templomáig.

 

 Fertőboznál indulj a dombtetőre, szőlősorok és présházak között vezet az út a Gloriette-ig. Félúton ne felejts el visszanézni.. Van egy szakasz, ahol a sűrű zöld lombokból csak egy kanyargós útszakasz, és a templom keresztje emelkedik ki és ér össze az ég kékjével.. hogy érezd a Mennyei törődést… és amikor a kis erdőn keresztül eléred a tisztást és a kilátót.. úgyis itt maradsz egy kicsit.

József nádor, Széchenyi Ferenc nagycenki kastélyában tett látogatásai alkalmával, a bozi magaslat gerincén lovagolva gyakran gyönyörködött itt a Fertő vidék szépségében. Ennek emlékére építtette Széchenyi Ferenc 1802-ben a fertőbozi, klasszicista stílusú Gloriette kilátót.

 


A Fertőrákosi kőfejtőből nyert lajtamészkőből nem csak környékbeli épületek készültek, de ezt használták a győri székesegyház oromfalához, a bécsi városházához és a Votivkirche-hez, a bécsi Művészettörténeti- és Természettudományi Múzeumhoz és a keszthelyi Festetics-kastély bővítéséhez is.

A Barlangszínházban 1937. június 27-én, vasárnap este fél kilenckor csendült fel az első előadás. Operarészletek szólaltak meg a kőfejtőben a fáklyák fényénél, színes fényszórókkal, fekete háttérrel, és odafönt a csillagokkal. A rendezőség helyből toborozta az óriási számú statisztériát. A soproniak autóbusszal érkeztek az előadásra. 1500 fertőrákosi néző tapsolt a falu másik felének. A jegyek 50 fillérbe kerültek. Ebből fizették ki a Budapestről érkezett karmestert és szólistákat.

Az egyetlen ma is eredeti helyén látható pellengér, azaz szégyenoszlop is Fertőrákoson található és még az 1930-as években is használták. Utolsó „vendége” egy szomszéd faluból származó tolvaj volt, akit 3 napra kukoricalopás miatt állítottak pellengérre.
Ma is hasznos lenne…Mielőtt a nagycenki kastély előtt várakozó hintódra pattannál és elhajtanál a hársfasor bókoló fáinak árnyékában, menj ki a temetőkertbe. Egyenes út visz a középen álló családi sírbolthoz. Lépj be és ródd le tiszteleted a Legnagyobb Magyarnál. A Széchenyi Mauzóleum orgonáján egykor Liszt Ferenc is játszott. A kriptába vezető lépcső felett a következő felirat emlékeztet: „Voltunk, mint ti, Lesztek, mint mi, Por és hamu.”

Széchenyi István 1860. április 8-án halt meg Döblingben. A soproni vasútállomáson összegyűlt tömeg néma tisztelgéssel fogadta koporsóját, amelyet egykori jobbágyai a vállukon vittek a 12 !!! kilométerre levő Nagycenkig.Két szuper vendégház közül is választhatsz az országnak ezen a részén. Mindkettő patyolat tiszta, új és nagyon szép.

Gyerekekkel a fertődi Sára Lux Apartmant válaszd.
Ez tényleg egy gyerekparadicsom, a szükséges eszközökön kívül még külön játszószoba is van és az udvaron sem fognak unatkozni csemetéid, a trambulintól kezdve a medencén-homokozón-hintán-kisházon át minden van.
A két teljesen külön bejárattal rendelkező, de ha szeretnéd össze is nyitható apartmanoknak köszönhetően mehettek barátokkal is.
 

 

 
János bácsi házát Hegykőn találod.
A vadonatúj vendégházba utazhatsz kedveseddel, családdal, barátokkal is.
Két db kétszemélyes szobája összenyitható, így ideális lehet családoknak, különálló két személyes szobájában, pedig nyugodtan pihenhetsz pároddal.
A házban mindennel felszerelt gyönyörű konyha-étkező is van, az udvaron parkolási lehetőség és a házban lévő bicikliket is bármikor használhatod.