MEGHÖKKENTŐ? ÉRDEKES? HÁTBORZONGATÓ?
Melyik áll legközelebb hozzád?
 
 
 
 
 
 
A barlangba vájt „kunyhók" vagy a kisház a diófa tetején?
 
Esetleg egy éjszaka a „denevérek között”?
 
Természetközeli apartmanok szimbiózisban a növényekkel?
 
Egy hálózsákban csaknem ezer méter magasan a hegytetőn?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Galya-kilátó egy vasbeton szerkezet 1000 méter magasságban, 360°-os panorámával.
A megújult Galya-kilátó extrém élményt nyújt a szállások között, ha az egyedülálló elhelyezkedés nem lenne elég, a kilátástól biztosan leesik az állad, elég menő reggel az ágyból a Mecsek és a Tátra vonulatait szemlélni.
Hálózsák ajánlott, a tériszony lehet, hogy akadályt jelent…
 
 

 
 
 
Kétszemélyes apartmanok a 300 éves siroki barlangokban. Ez a Sirocave.
Hálószoba, világos nappali, felszerelt konyha és fürdőszoba, terasz és a természet.
Kilátás a Mátrára és a Siroki várra.
 
 
 
 
 
 
Az Árnyas Dió Lombház egy fa tetején ülő picurka ház Verőce csendes részén.
Duruzsoló kályha, forró dézsafürdő, gyönyörű berendezés… ilyen lehet az élet a madarak szemével.
És mivel a madarak WiFit sem használnak… 
 
 
 
 
Hallottatok már hátborzongató történeteket a „The Bat Barn”-ról?
A név hatásos és csalóka is, ugyanis a lehnerpusztai egykori magtár épületében ma meleg és meghitt hangulat, letisztult, elegáns enteriőr, háztáji ételek, hamuból készült szappan és igazi főnemesi vendéglátás uralkodik. 
 
 
 
 
A mátranováki Faluhely Majorban a béke, nyugalom, odafigyelés, egészséges finom falatok, vacsora a domboldalon, egyszerűség a mindennapok része… A természetközeli jelzőt itt értsd szó szerint: páfrány és mohás fatörzs a fürdőben, humusz wc, kőből épített medence a szobában.
Egy kicsit minden más, erről szól… Próbáld ki!
 
 
 
 
 
 
 
 
Szerző: Ruff Emese, 2018.01.01.
A fotók a szálláshelyek tulajdonát képezik.
 

 

 

 

Olvasd el korábbi cikkeinket is:

 

A Fertő-tó legendája

Vízre tette az öreg kenut és elindult. Minden reggel kievezett, halkan siklott a nyugodt víztükrön, miközben a kócsagok még hajnali szertartásukat végezték fészkeikben. Ilyenkor csak a tóra figyelt, hallgatta a sás susogását, a békák dalát, nézte, ahogy a gémek útra kelnek a párában és élvezte, ahogy az első meleg napsugarak a széllel karöltve melegen borzolják bőrét, miközben a szikes sztyepptó „lagúnáin” suhan.

És ahogy a következő nádcsatornára kanyarodott ott volt… őt nézte. A fiatal fiú? zöld, szomorú tekintete mélyedt az övébe. Testét mocsárszínű pikkelyek borították, fején alig nőtt haj és ahogy meglátta a kenut abbahagyta békareggelijét és mozdulatlanná vált. Hiába szólította, a furcsa, félénk lápi lény nem válaszolt. Egy darabig még csodálkozva nézte, majd beugrott a vízbe, akár egy béka…. soha többé nem látta.

… ha hajnali madárlesre indulsz a Fertő vagy a Hanság vidékén, bármikor szembetalálhatod magad Hany Istókkal, a lápvilág titokzatos lakójával..

Sarródnál ülj biciklire és naplementekor gurulj a határig… csend, Kócsagvár, magasles, a szikes tó semmihez sem fogható illata, szarvasmarha és bivalybőgés, szárnysuhogás… Embereket alig látsz, de a kietlen sós természet körbeölel hatalmas karjaival..

 

 

 
Fertőd hatalmas kovácsoltvas kapuján lépj be Esterházy Fényes Miklós fényűző mesevilágába, merülj el a herceg egykori hétköznapjaiban, hallgasd Haydn koncertjét, sétálj a kastély kertjében. Fedezd fel a „magyar Versailles” titkait, lopózz be Mária Terézia egykori lakosztályába, hallgasd meg a múlt legendáit és keresd meg az ablakot, melyen át ellátni a szomszéd falu templomáig.

 

 Fertőboznál indulj a dombtetőre, szőlősorok és présházak között vezet az út a Gloriette-ig. Félúton ne felejts el visszanézni.. Van egy szakasz, ahol a sűrű zöld lombokból csak egy kanyargós útszakasz, és a templom keresztje emelkedik ki és ér össze az ég kékjével.. hogy érezd a Mennyei törődést… és amikor a kis erdőn keresztül eléred a tisztást és a kilátót.. úgyis itt maradsz egy kicsit.

József nádor, Széchenyi Ferenc nagycenki kastélyában tett látogatásai alkalmával, a bozi magaslat gerincén lovagolva gyakran gyönyörködött itt a Fertő vidék szépségében. Ennek emlékére építtette Széchenyi Ferenc 1802-ben a fertőbozi, klasszicista stílusú Gloriette kilátót.

 


A Fertőrákosi kőfejtőből nyert lajtamészkőből nem csak környékbeli épületek készültek, de ezt használták a győri székesegyház oromfalához, a bécsi városházához és a Votivkirche-hez, a bécsi Művészettörténeti- és Természettudományi Múzeumhoz és a keszthelyi Festetics-kastély bővítéséhez is.

A Barlangszínházban 1937. június 27-én, vasárnap este fél kilenckor csendült fel az első előadás. Operarészletek szólaltak meg a kőfejtőben a fáklyák fényénél, színes fényszórókkal, fekete háttérrel, és odafönt a csillagokkal. A rendezőség helyből toborozta az óriási számú statisztériát. A soproniak autóbusszal érkeztek az előadásra. 1500 fertőrákosi néző tapsolt a falu másik felének. A jegyek 50 fillérbe kerültek. Ebből fizették ki a Budapestről érkezett karmestert és szólistákat.

Az egyetlen ma is eredeti helyén látható pellengér, azaz szégyenoszlop is Fertőrákoson található és még az 1930-as években is használták. Utolsó „vendége” egy szomszéd faluból származó tolvaj volt, akit 3 napra kukoricalopás miatt állítottak pellengérre.
Ma is hasznos lenne…Mielőtt a nagycenki kastély előtt várakozó hintódra pattannál és elhajtanál a hársfasor bókoló fáinak árnyékában, menj ki a temetőkertbe. Egyenes út visz a középen álló családi sírbolthoz. Lépj be és ródd le tiszteleted a Legnagyobb Magyarnál. A Széchenyi Mauzóleum orgonáján egykor Liszt Ferenc is játszott. A kriptába vezető lépcső felett a következő felirat emlékeztet: „Voltunk, mint ti, Lesztek, mint mi, Por és hamu.”

Széchenyi István 1860. április 8-án halt meg Döblingben. A soproni vasútállomáson összegyűlt tömeg néma tisztelgéssel fogadta koporsóját, amelyet egykori jobbágyai a vállukon vittek a 12 !!! kilométerre levő Nagycenkig.Két szuper vendégház közül is választhatsz az országnak ezen a részén. Mindkettő patyolat tiszta, új és nagyon szép.

Gyerekekkel a fertődi Sára Lux Apartmant válaszd.
Ez tényleg egy gyerekparadicsom, a szükséges eszközökön kívül még külön játszószoba is van és az udvaron sem fognak unatkozni csemetéid, a trambulintól kezdve a medencén-homokozón-hintán-kisházon át minden van.
A két teljesen külön bejárattal rendelkező, de ha szeretnéd össze is nyitható apartmanoknak köszönhetően mehettek barátokkal is.
 

 

 
János bácsi házát Hegykőn találod.
A vadonatúj vendégházba utazhatsz kedveseddel, családdal, barátokkal is.
Két db kétszemélyes szobája összenyitható, így ideális lehet családoknak, különálló két személyes szobájában, pedig nyugodtan pihenhetsz pároddal.
A házban mindennel felszerelt gyönyörű konyha-étkező is van, az udvaron parkolási lehetőség és a házban lévő bicikliket is bármikor használhatod.

 

A Viharsarokban kolbászolni menő

 

Békéscsaba nincs túlgondolva, nem tipikus turista célpont, ahol kerülgetned kell a nézelődő korzózókat a sétálóutcában (na jó, talán a Sör- és Kolbászfesztivál idején egy kicsit).
…és éppen ebben rejlik egyedisége és vendégszeretete. A város lakói segítőkészek, kedvesek, nem érzed azt a személytelenséget, mint sok „túlhypeolt” városban, ahol a vendég csak a probléma, ami belekerült a protokollrendszerbe.

 A csabaiak szívüket, lelküket teszik a világba, legyen szó kolbásztöltésről vagy a legegyszerűbb útbaigazításról. Leleményességüket nem rejtik véka alá, kiváltképp viharos időkben. Ha arra van szükség csatornát (Élővíz-csatorna) ásnak a város közepén, vagy épp bors nélkül is olyan fenségesen fűszeresre ízesítik a kolbászt, hogy az évekkel később Hungarikummá válik.
 


A város sokszínű, izgalmas és annyira természetbarát, hogy nem csak Békéscsabát járhatod be két keréken, de akár a szomszédos Gyula városába is áttekerhetsz és az extra sok zöld területnek köszönhetően néha úgy érzed, mintha valamelyik nemzeti parkban bóklásznál.
 

 


A Csabai körtúrára akár egy teljes napot is szánhatsz. Erősítsd a piknikkosarat a csomagtartóra, szeld át a dűlőutak lankáit, mártózz meg a nyakig érő széna illatában, járd be a Gerlai- és Pósteleki kastély „hátborzongató” és izgalmas ódon romjait és a régi magtárak denevér lakta vidékét, az erdőben tekergő útszakaszon pedig élvezd a famatuzsálemek föléd hajló hűs árnyait.

A túrához a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületnél kaphatsz segítséget.
 

 


Ha inkább a városban andalgás mellett döntesz, ne hagyd ki Közép-Európa legnagyobb – 3000 főt befogadó – evangélikus templomát és vele szemben az Evangélikus Kistemplomot, melyben Békés megye legnagyobb harangját is meglesheted.
 


Ha nyáron érkezel mindenképp részt kell venned a Városház Esték valamelyik zenei rendezvényén, mely a Városháza udvarában, gyönyörű környezetben és hangulatban kerül színpadra hétről-hétre.
 


Egy esti séta az Andrássy úton, a város sétálóutcájában minden évszakban megállja a helyét.
 

 


Gyerekek nélkül is – de velük kiváltképpen – kötelező és szuperjó program a CsabaPark felfedezése. A kölköket tutira nem tudod majd kirángatni az Óriások konyhájáról, imádni fogják a fagórét, a „kolbászpörgentyűt”, az óriás „füstölőt” és a mega „darálócsúszdában” pörgést is, a „zsírosbödönszemetesnek” pedig biztos, hogy az egész család csodájára fog járni.  

Valószínűleg Békéscsaba a világ egyetlen olyan helye, ahol még a kerítés is kolbászból van, bejárhatsz egy egész Kolbászfalut és éhségedet is enyhítheted a park éttermében, ahol az ismertebb tájjellegű ételek mellett kipróbálhatod a csabai kiszely levest vagy a brindzás haluskát.

A szomszédos Gabonatörténeti kiállítás megismertet a gabonatermesztés 8000! éves titkaival, a Körösök vidékére jellemző tudományával és arra is fény derül, hogy az országnak miért pont ezen a vidékén termett a legjobb minőségű búza. Bejárhatod az 1824-ből máig megmaradt Csabai tanyát, a több mint 150 éves Csókási-féle szélmalmot és egy korabeli gépszínt is.

 


A városban ma is olyan Munkácsy kultusz él, hogy a róla elnevezett múzeumban és  emlékházban lépkedve azt várod, hogy melyik szobában tűnik fel a művész, amint ecset nélkül, festéktől csöpögő két kezével, teljes átszellemüléssel alkot.

 


Ha szereted a vizes élményeket, válaszd az Árpád Fürdő egyik „tyepláját” vagy úszómedencéjét, de gyermekekkel is bátran csapjatok a habok közé, szolgáltatások terén a legkisebbekre is gondoltak.

 


A fürdőzést követően, ússz tovább a viharsarki élményekben, a 20 percnyi autóútra található Gyula irányába. Sétálj egyet a gyönyörű, virágos belvárosban, fedezd fel a Gyulai vár múltját, kóstolj meg egy Eszterházy szeletet a 100 Éves Cukrászdában, vagy készítsd el saját fagylaltkreációdat a SelfICE Fagyizóban.
 

 


Jártál már pálinkatrezorban? Gondoltad volna, hogy egyáltalán létezik ilyen Magyarországon? És hol máshol, mint a Hungarikumok listáján szereplő Békési pálinka otthonában. A Békési Pálinkacentrum a kóstolás, a pálinka történetének bemutatóján túl egy ilyen egyedi szolgáltatással is büszkélkedik, amit olyan pálinkakedvelőknek hoztak létre, akik a legkiválóbb pálinkáikat, mint értéket folyamatosan, biztonságos körülmények között kívánják tartani.
 

 


Ha tömegmentes, de élménydús pihenésre vágysz, válaszd Békéscsabát és környékét!

 

 

 

SZÁLLÁSTIPP


Ha utazásod során a Munkácsy Hotelt választod, patyolat tiszta,

új, modern környezetre, barátságos fogadtatásra, nyugodt pihenésre

és igazán felpezsdítő wellness szolgáltatásokra számíthatsz.

A szálloda személyzete valóban szakértő és kedves,

a gasztronómiai kínálat meglehetősen széles és a kulináris

élmény garantált. Olvass tovább és látogass el hozzájuk…

 

 

 

Íme a bolygókímélő luxuspihenés

 

Ismered az érzést, amikor meztelen talpad lábujjközépig süpped a puha, meleg tengerparti homokba?

Az illatos, sós víz még csak cirógatja a bokádat… De ha visszanézel… Látod a mély lábnyomokat?És amikor a Balaton illatú reggelben sétálsz a tópart harmatos fűszálaiban?

Leülsz a partra és nézed a csillogó víztükröt, a korán kelő vitorlázókat, lógatod a lábad víz felett. És ha visszanézel a fűbe.. vajon itt is látod a lábnyomokat?


Nyaralunk, utazunk, pihenünk… van, aki itthon és van, aki a világ másik felén.. de nem mindegy, hogy közben lábaink nyoma milyen mélyen süpped a homokba, hogy a tenger elmossa-e őket, a fűszálak felegyenesednek-e utánunk, vagy örökre agyontiporjuk a Föld bizonyos részeit. Mi közösen, együtt.Turisztikai kutatók szerint 2017-ben a világ utazóinak 36%-a részesíti előnyben a kevésbé környezetszennyező utazási formákat és sokaknál elvárás a szolgáltatók környezetbarát szemlélete is.

Mit gondolsz, ezen a 36 %-on van még mit javítani?Külföld vagy belföld?
Repülő vagy vonat?
Luxushajó?
Szállodakomplexum vagy vendégház?
Búvárkodás vagy kerékpár?


 Mekkora a különbség napi 90 000 tonna és 1 kg szemét között?
Válassz: kikötőkotrás vagy kerékpárút-hálózat építés? 
A helyi felmérések szerint Grenadában a turisták 7-szer annyi vizet használnak, mint az őslakosok és szárazság idején az óriási szállodakomplexumok elsőbbséget élveznek az ott élőkkel szemben.


Az ENSZ Környezeti Programjának mérése szerint egy turista napi 1 kg szilárd szemetet hagy maga után.


A luxus óceánjárók iránti érdeklődés az elmúlt években folyamatosan növekedett. Ennek következtében az érintett országok gyakran mélyvízi kikötőket kotornak, vagy átalakítják a partvonalaikat, amivel tönkreteszik a part menti ökológiai rendszereket.

 


 

A világ összes üdülőhajója NAPONTA átlagosan kilencvenezer tonna tisztítatlan szennyvizet és szemetet okád az óceánokba. És ne legyenek senkinek illúziói, ehhez még adjuk hozzá a be nem vallott mennyiségeket.DE folytathatnánk a sort egészen odáig, hogy mit veszünk le a boltok polcairól vagy a saját kis háztartásunkban tudjuk-e minimalizálni, majd megfelelően szelektálni a hulladékot. És egyáltalán a környezettudatos szemléletmód beépült-e már végre a mindennapjainkba.

 


 Élnek ebben az országban néhányan, akik fenntartható formában dolgoznak a béke iparágában. Van, akinek az első tollvonás óta ez lebeg a szeme előtt és van olyan is, aki menet közben alakított az elképzelésein részben a vendégek igényei, részben pedig a vendégek szemléletformálása miatt.
 

 

Óriási tévhit, hogy a környezetvédelem a luxus és a kényelem rovására nyerne teret magának.

 


 

Élő példája ennek az Irota EcoLodge.


Irotán, a Cserehát kapujában két holland fiatalember olyan klímasemleges nyaralóházakat álmodott, ahol a fakeretes falak cellulóza használt újságból gyártott szigetelőanyagból készült, ahol az üvegezés és szigetelés speciális kialakítása miatt nincs szükség légkondicionálóra.

 

Télen helyi tűzifával fűtik a villákat, esővizet használnak a WC öblítéshez és a mosáshoz.

 

A melegvizet napkollektorok, az áramot pedig napelemek termelik.

 

 

 

 

Minden háznak saját baktériumok által működtetett víztisztító egysége van, az úszómedence saját víztisztítójában pedig növények tisztítják a vizet.

 

Semmilyen vegyszert nem használnak és szelektíven gyűjtik a hulladékot.

 

Friss és minőségi helyi ételek kerülnek az asztalra és a házak a kényelem minden formáját kielégítik.

 

 

 

 


 

 

Balaton-felvidéken, a Szent György – hegy déli oldalán állnak a Bencze Birtok gyönyörűen felújított, igényes vendégházai.

 

A modern kialakítás mellett geotermikus fűtéssel és hűtéssel teszik kényelmessé és környezetkímélővé a nyaralást, a friss ételek pedig közvetlen a kertből, vagy a környék termelőitől kerülnek a tányérunkra.
 

 

 

 

 


Szintén a Balaton északi oldalán, a lesencetomaji Villa Fiore falai között megszálló vendégek is a vegyszermentes pihenés áldásos hatásaival találkozhatnak.

 

Emellett saját baktériumokkal elősegített szennyvíztisztító, saját fatüzelésű kazán és egy biotó gondoskodik a természetbarát működésről.
 

 

 

 


A zengővárkonyi Rozmaring Vendégházban is fenntartható formában és modern körülmények között pihenhetsz, ugyanis a házban a melegről a biomassza fűtésű faelgázosító kazán gondoskodik, a melegvizet napkollektorokkal állítják elő.

 

A szigetelésnek köszönhetően az épület a passzív ház határát súrolja, a világítás energiatakarékos izzókkal történik, a hulladékgyűjtés szelektív és a kert öntözését esővízzel végzik.

 

 

 Salgóbányán, a Zöld Kapu Vendégház falai között szintén környezetbarát szemlélettel, szép és igényes környezetben nyaralhatsz.

A házban napkollektorok segítik a melegvíz előállítást és a fűtést, ez utóbbihoz a rengeteg kerti fa hulladékot is felhasználják.

A medence fűtése napenergiával és a szaletliben található kandalló hőjével történik, a kert locsolásához pedig összegyűjtött esővizet használnak.

 Ezek a házak az országnak olyan részein találhatóak, ahol akár több hetet is eltölthetsz barátokkal, családdal, gyerekekkel vagy kettesben. Élvezheted a csendet, az erdők nyugalmát, a szánkózás vagy korcsolyázás örömét, a vízpartok zsibongását és a forró nyári naplementék mámorát, a dombok lankáit, a várak ormait, a legszebb falvak békéjét és a helyi ételek ízeit.

 

 


Ha mégis úgy döntesz, hogy távolabbi helyre utazol, már ezzel a néhány aprósággal is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy bolygónk csodáit unokáink is élvezhessék:

• Utazás előtt tájékozódj, hogy az általad választott szolgáltatók mennyire érzékenyek környezeti és kulturális szempontból.

• Alkalmaznak-e helyi munkaerőt és nem őket kizsigerelve teszik-e ezt.

• Támogatják-e a helyi közösségeket, kulturális és természeti értékeket.

• Szállodakomplexumok helyett válassz kisebb szálláshelyeket, helyi lakosok által üzemeltetett vendégházakat, még jobb, ha környezetbarát szemlélettel élnek.

• Ott tartózkodáskor részesítsd előnyben a helyi termékeket és szolgáltatásokat.

• Illeszkedj be a helyi lakosság életébe, szokásaiba, fogadd el és tartsd be a szabályaikat.
 
• Gyönyörű korallok, kagylók és tengeri csillagok helyett válassz inkább helyben készült italokat vagy fűszernövényeket szuvenírként.Utazz, pihenj, kirándulj, de előtte hunyd le a szemed és nézd meg magadnak azt a lábnyomot…
(Szakmai források: unwto.org, unep.org, fna.hu, turizmusonline.hu, Fotók: tim-mckenna.com, GlobalMarshalPlan )

Kettesben egy eldugott kis házikóban

 

Az izzó fadarabok aranyló szikrákat prüszkölnek magukból a kandallóban, míg a szobát átjárja a kellemes meleg.

Odakint süvítő szél tépázza az erdőt, a mennydörgő ég ontja magából a haragos villámokat, az eső kitartóan dörömböl az ablakon és a tetőn.

… de idebent
csak Ti vagytok.
Csak Ti ketten összefonódva a kandalló melegénél, elbújva a világ elől.

 


Ezeken a csodálatos helyeken biztos, hogy senki nem talál Rátok:
 Noszvaj981


99 lépcsőfok vezet az erdő közepén a Bükk fáinak lombkorona-világába. Egy apró, meleg házikó az erdő csendjében, gyönyörű kilátással.
És a finomságokkal megpakolt reggelizőkosár az ajtó elé érkezik.. ha kéritek.

 

 Séd Pince Vendégház, Somlójenő


A Somló hegy nyugati oldalán, a Séd dűlő szőlőtőkéi fölött magasodó házban szemet gyönyörködtető panoráma, nyugalom és csodás környezet vár Rátok. Ha csendre vágytok, de szerettek kirándulni is, ha rajongásig szeretitek a borokat és az igazi történetekkel rendelkező pincéket, akkor ez a Nektek való hely.
 

 Naphegy Vendégház, Zebegény


Tájba illő tervezés és egyedi berendezés az erdő közepén…
Dézsafürdő a fürdőszobában, az ablakból a sűrű erdőt látjátok, ropog a tűz a kandallóban és a kert végében még vadetető is van.

 

 

 

 Patakparti ház, Kismaros-Börzsönyliget


Ha szerettétek a régi táborozások faházainak romantikáját, akkor ez tetszeni fog. Kívül régi faház, belül otthonos és modern két személyes fűthető kuckó a természet közepén, a kert végében csörgedező patakkal.
Ennél többre nincs is szükségetek egy összebújós hétvégéhez.


 

 


Lyceum Apartman, Pécs


Ez az apartman nem az erdő közepén, hanem Pécs belvárosában, a Széchenyi tértől 2 percre található, de ha szeretitek a romantikát egy kis városi nyüzsivel ötvözni, akkor tetszini fog Nektek.
Igényes berendezés, csendes környezet a város szívében.

 

 Úszóház a Kormorán kikötőben, Tiszafüred-Örvényes


Tutira nem fogtok vele elúszni és a nappaliból szemlélni a panorámát és a természetet.. hmmm..
Modern berendezés, csodálatos környezet és egy vezetett csónaktúra a Tisza galériaerdőinek lombjai alatt…

 

 

 

 

 

 

5 örökélmény program téli hétvégékre

5 ÖRÖKÉLMÉNY jeges program Magyarországon téli napokra… 

+1 kakukktojás, amitől leesik az állad

 

 

Bebizonyítjuk, hogy a tél nem csak hideg, szürke, ködös és unalmas, hanem szikrázó, lélekmelengető, összebújós, kellemesen elfáradós, finom és hátborzongatóan izgalmas is lehet

  

 

 


 

Bodókő” vára - azaz Boldogkőváralja, a titkok és legendák földje télen még érdekesebb

Sétálj fel a várba, élvezd a kilátást és Bodó tündéreinek varázslatát, majd térj be a Bestillo Pálinkaházba némi lélekmelengetőre és ismerd meg a pálinkafőzés titkait.

Az éjszakát töltsd a
Mandalaház valamelyik csodaszép, meleg és otthonos szobájában.

 

 

 

 

 

 


Ha didergés-mentes programra vágysz, fedezd fel a gyulai Almásy-kastély „láthatatlan” lelkeinek életét

Mi működtette a kastélyok hétköznapjait, kiknek volt köszönhető a pompa, hogy nézett ki a színfalak mögötti világ az arisztokrácia otthonaiban?

A gyulai Almásy-kastély erről mesél.
 

 

 

 Csatold fel a korcsolyád és próbáld ki a Belső-tavat a Tihanyi Apátság lábainál, vagy „ülj fel” Balatonlellén az ország első jég-körhintájára

A balatonlellei YachtClub olyan ötlettel rukkolt elő, amire itthon még nem volt példa. A Balaton összefüggő jégtakarójába egy 15 m sugarú „léket” vágtak, melyet a közepébe illesztett hajómotor mozgat, ezzel megalkották az ország első jég-körhintáját, melyet akár Te is kipróbálhatsz.
 

 

 

 

 


Sílécekkel elő, irány a Mátra… csússz a naplementébe, majd pihenj a Montem Vendégház dézsafürdőjében és élvezd a kilátást

A kikapcsolódás hófehér tengere… a mátraszentistváni Sípark, ahol közel 4 km-es pályarendszer és kiváló hóviszonyok várják a legkisebbeket és a vérprofikat is.

Fáradt végtagjaidra gyógyír a sípályával szemben található
Montem Vendégház szaunája vagy melegvizes dézsafürdője, melyből a panoráma is lélegzetelállító.
 

 

 

 Túrázz egy nagyot a Szalajka-völgy fagyos csodái között és

kóstold meg a Sáfrány-féle pisztrángot

A Szalajka-völgy és a Fátyol-vízesés télen is gyönyörű arcát mutatja, különösen akkor, amikor a víz jéggé változik.

A Sáfrány-féle pisztrángot, a völgy bejáratától kb. fél órás sétával érheted el a Kárpátok őrét elhagyva még 5 perc felfelé a halfüstöldénél, azaz az Első Hazai Halfüstöldénél. Ez az ország legfinomabb pisztrángja, nincs túlgondolva, kősóval ízesített, bükkfa felett füstölt, garantáltan műanyagoktól mentes finomságot kóstolhatsz.


 

 

 

 


A Tatai Fényes Tanösvény langyos mocsarában pöfékelő karsztforrások és a láperdő „hátborzongató” élete biztos, hogy elvarázsol

Ha mindig is szeretted volna kipróbálni, hogy milyen lehet „Mordor világa”, most átélheted. A láperdő a legnagyobb hidegben sem képes teljesen befagyni, a melegvizű források meglepetésszerűen törnek fel a lábad alatt.

 

A legkülönlegesebb téli program keretében, a mocsár felett haladó pallósoron és kötélhídon, vagy csónakból szemlélve csöppensz ebbe az elképesztő, gőzölgő világba, amit még a gyerekek is imádni fognak…

 

 

 

(Fotók: redphoto.hu - Vörös Ákos, Tokaji Világörökségi Borvidék, Gyulai Almássy Kastély, BL YachClub, Sípark Mátraszentistván, Sáfrány Pisztráng, Fényes Tanösvény - Fejes Diána)

STAFF ONLY, 1. rész - Eger, Imola Udvarház & Macok Bisztró és Borbár

 

STAFF ONLY

1. rész

 

 


 

Egészen pontosan fel tudom idézni a legelső találkozásunkat. A Bisztró ajtajában hatalmas színes krizantémok, bohókás dísztökök és a St. Andrea pincészet stílusos ládikáiból és boraiból összeállított kompozíció fogadott.

 

Imádtam a színeket, a dekort, a designt és a mozdulatot, amikor a szomszédos asztalnál a pincér felemelte a szódásüveget az asztal lábától, miközben a vendégekkel beszélgetett – mintha csak a nagypapához ugrottam volna be. „Eszméletlen…”  gondoltam magamban…  és amikor az első falat málnafagyis csokitorta ízei alattomosan elkúsztak az érzékszerveimhez végem volt.
 

  Hello Imola     Hello Macok      Hello „Kistesó”
 Az Imola Udvarház és Macok Bisztró és Borbárral történt első találkozásunk óta már jó néhány barátot és ismerőst megfertőztünk ezzel az egri függőséggel és hát sokad magammal állíthatom, hogy aki egyszer  erre a helyre beteszi a lábát, az „sajnos” képes órákat autózni csak azért, hogy János főztjét ehesse vacsorára, vagy az Udvarház egy lélegzetelállító panorámával rendelkező ablaka alatt hajthassa álomra fejét.

És ez nem véletlen.

Hogy hogyan is történtek az első hevesebb szívdobbanások, az maradjon az Ő titkuk. Annyi azonban biztos, hogy Csorba Évát – az Udvarház gazdasági vezetőjét és Macsinka Jánost – a Bisztró séfjét, valamint Dudás Tímea – értékesítési és marketing vezetőt és Szternák Péter – étteremvezetőt nem csak hivatásukban, de a magánéletben is egymásnak teremtette a Jóisten.

 


Ők azok, akik a szó legszorosabb értelmében éjt nappallá téve dolgoznak.
Érted.
Néha otthonról kicsi gyermekek mellett, néha éjszaka, néha hajnalban…
Miért?
Mert imádják az elégedett mosolyt az arcodon.

 

 

 


Évi és Timi vezetik az Udvarházat, folyamatosan újítanak valamit a szobákon, személyesen csinosítgatják és teszik mindig kényelmesebbé, komfortosabbá őket, vagy ha éppen úgy adódik segítenek takarítani. A műszaki dolgoktól sem riadnak vissza, volt már, hogy tűsarkúban kellett wc-t szerelniük, de ha teltház van az étteremben – ami gyakran előfordul - mosogatni is beállnak.
 


Évi a két lábon járó törvénykönyv, aki ha a legújabb hatósági szabályokról van szó nem csak saját magukkal szemben nem ismer tréfát, de a partnereikkel is kíméletlenül betartatja az előírásokat.
 


Timi a marketinget és a foglalások körüli teendőket a világ minden kincséért sem adná ki a kezéből, bár szuper csapattal dolgoznak együtt, ha tehetné, mégis minden vendéggel személyesen egyeztetne.


 

 

 

 


János még „szabadidejében” is a legújabb szakácskönyveket tanulmányozza, különlegességeket keresgél és kísérletezik az ízek harmóniájával, nem véletlen, hogy Eger séfje több környékbeli éttermet vitt már sikerre főztjével. Személyesen kutatja fel azokat a helyi termelőket, akik kifogástalan alapanyagokkal szolgálhatnak egy-egy fogáshoz és az ételek tálalását sem szívesen adja ki a kezéből, minden apró részletre figyel, hogy ne csak az ízek, a látvány is tökéletes legyen.
 

 

 

 

 


Pétert az Égiek is étteremvezetőnek teremtették, tökéletes házigazda, aki azonnal megtalálja a Vendégekkel a közös hangot. Kiváló dekoratőr, minden alkalomra új és gyakran meghökkentő kreációval áll elő az étteremben. Otthon termeszti a levendulákat, melyek az éttermi asztalokat díszítik, tavasztól őszig pedig csak ő gondozhatja a teraszon és a belső  kertben található leandereket, ami éjszakánkénti permetezést és locsolást is jelent.
 

 

 

 

 


Maximális alázat, hibátlan szakértelem, de legfőképp teljes szív és lélek. Azt hiszem ez a kulcsa annak, hogy a Vendégek imádják őket, hogy a személyzet mindig kedves és közvetlen, hogy a szobák mindig makulátlanul tiszták, hogy a csapat minden tagja teljes odaadással teszi a dolgát.
 

 

 


És ezt még lehet fokozni…   a fáradhatatlan csapat egy újabb álom megvalósításán dolgozik az Egri vár tövében, ugyanis

♥♥♥ májusban megérkezik a Macok Bisztró Kistestvére ♥♥♥

Nevét egyelőre titok fedi, de talán nem meglepő, hogy közvetlenül a Macok mellett kap helyet. Ő egy kötetlenebb, szabadabb hangulatú, beszélgetős, iszogatós hely lesz, könnyen felfedezhető Macokos rokoni szálakkal.

A „Kistesóban” számos borvidékünk borait kóstolva kaphatunk ízelítőt a magyar gasztronómiából. Az ételbárok mintájára kis adag ételeket kínálnak majd a pultnál, hogy több fogást is megkóstolhass.

A 40 férőhellyel rendelkező gasztro kocsma rendezvényekre is egyedi és szuper választás lehet.

Az alapanyagok természetesen ide is a környék legkiválóbb kistermelőitől érkeznek majd, melyeket csakúgy, mint a borokat helyben meg is lehet vásárolni.

 

 

 


A munkálatok már elkezdődtek, szerintem foglaljatok szobát májusra: www.imolaudvarhaz.hu
 


 

 

Írta: Ruff Emese

STAFF ONLY, 2. rész - Ganna, Bokréta Vendégház

STAFF ONLY

2. rész

 

 

 

„Azt kérded, milyen áldozatokat hozunk a vendégeinkért? Szerintem ez hozzáállás kérdése, nekünk ez az életünk, ezért nem mindig tűnik áldozatnak…

 

Ha látszik a munkánk eredménye, akkor egy fárasztó nap végén elégedetten eshetünk össze hulla fáradtan, mert elvégeztük a feladatot. A fű le van nyírva, az ablak meg van pucolva, a vendég elégedett mosolya  bezsebelve. Persze mikor a barátaink megkérdezik, hogy mikor érnénk rá egy hétvégén elugrani a Balcsira és én júniusban azt mondom, hogy szeptember végén, akkor nagy kerek szemekkel nézünk egymásra.” – mondja jókedvűen Attila a vendégház egyik lelke.

 

 

 

 

 

Ganna         Bokréta Vendégház

 

 

 

A Bakony egy eldugott településén, annak is a legeslegutolsó „házikójában” a tulajdonosok csokorba gyűjtötték a „legpihentetőbb” virágokat. Van itt harangvirág, százszorszép, vadrózsa és pipacs. Melyek a kertkapun kilépve is csokorba szedhetők, de a kapun innen a vendégház egy-egy apartmanját jelölik és díszítik.
 

 

 

 

 

A Bakony „hajtókáján” éjszakai tücsökzene, hajnali tehénbőgés, madárcsicsergés, csend, harangzúgás, nyugalom és béke honol.


A Bokréta Vendégházban pedig barátságos fogadtatás, új, modern, kényelmes, tiszta, illatos enteriőr, gyönyörű tornác, játékok, homokozó, hinta, csúszda, grill, bogrács, biciklik, wifi várja a lakókat.

 


A kertkapuból elénk tárul a Somló és vára, a naplementét minden este az első sorból csodálhatjuk, ezen kívül saját kilátóteraszról gyönyörködhetünk a Kisalföldben és az Alpok hegycsúcsaiban is.

 

 

 

 

 

Amikor 5 évvel ezelőtt a tulajdonosok Harcos Marcsi és Attila megnyitották a vendégház kapuit 4 földszinti apartman várta a pihenni vágyókat. A következő években elkészült az emeleten 6 kétágyas szoba és azóta is folyamatosan újítanak, fejlesztenek.

 

 

 

 

 

 

„A családom teljesen hülyének nézett, mikor azt mondtam, hogy idén tavasszal is festünk… nyitás óta, minden évben festünk. Mindent mi csinálunk, Édesanyám és Anyósom segít a takarításban. Szeretünk mindenütt ott lenni, akkor tudjuk tartani ezt a színvonalat, ha saját kezünkkel végezzük a tennivalókat. És a mérce az, hogy legalább úgy, de inkább jobban, mint otthon” – mondta Marcsi, amikor utoljára beszélgettünk.

 

 

 

 

 

A foglalásokkal és a takarítással járó feladatokat főként Marcsi végzi. Ha sok vendégük van, akkor a takarításba a család hölgy tagjai is besegítenek. És ne csak rutin dolgokra gondoljatok… Tényleg nagyon kritikus vagyok a szállás- és vendéglátóhelyekkel (szakmai ártalom), kerestem! hogy mibe tudok belekötni, de egyszerűen nem találtam. A zuhanykabin legkisebb résétől az ablakok sarkain át a pirítóssütő belsejéig minden tökéletesen tiszta.

 

Ha valami elromlik, vagy kezd elhasználódni azonnal cserélik.

 

Az ágyneműk és törölközők mosását is saját maguk végzik. Kezdetben bérbe adták ezt a feladatot, de annyira erős vegyszereket használtak a tisztításukhoz, hogy Marcsi inkább saját maga mossa ezeket is, így a textilek mindig frissek és illatosak.

 

 

 

 

 

A vendégház technikai feladatait illetve a vendégek fogadását főként Attila intézi. Nagy csatákat vívott a televízió és internet szolgáltatóval. Ezen a vidéken rengeteg szervezés és munka eredménye, hogy a kábeltévé mellett sikerült wifi-t varázsolnia a házba, ami ráadásul működik is.

 

 

 

 

 

 

A szomszédban legelésző tehenek, a Bitva patak, a Somló vára vagy hogy a tornácról nézheted a legelésző őzeket, a mezőn fekve pedig a csillagos eget mind olyan adottság, amire a tulajdonosoknak nem sok ráhatásuk van.

 

Viszont ahhoz, hogy Te vendégként jól érezd magad, elengedhetetlen ez a fajta szemlélet, munka, odaadás, szeretet és alázat, amit Marcsi és Attila képviselnek.

 

 

 

 

 

A tulajdonosok folyamatos munkálkodásának köszönhetően hamarosan közös túrákon, borkóstolókon, nyáresti beszélgetéseken, történelmi előadásokon is részt vehetünk a vendégház falai között és a bakonyi erdőkben.

 

 

 

Próbáljátok ki: http://bokretavendeghaz.hu/hu/

 

 

 

Írta: Ruff Emese

 

 

STAFF ONLY, 3. rész - Balatonfüred, Pastel Vendégház

STAFF ONLY

3. rész

 Már egy ideje a part mentén haladunk. Elszaladnak mellettünk a jól ismert házak, települések, vasútállomások, éttermek. A bringások minden évben hasonló lendülettel gurulnak a kiépített úton.

Arács, Balatonfüred, Bergmann, két jobbkanyar, lassan befordulunk az öreg fák között megbújó gyönyörű, hófehér ház parkolójába.

 

 

 

 


Egy asszony és a háza…

Balatonfüred - Pastel Vendégház

 

 


A ház asszonya egy jelenség, nem lehet nem észrevenni.. mosolyogva vár bennünket,

mellette Bodza, a legvendégszeretőbb vizsla akár a „logo” is lehetne.A kertben a hortenziák súlyos fejükkel bóbiskolnak, locsolás friss illata lengi körbe a házat.
 


Füred minden évszakban szexi, a Pastel még inkább.
Minden alkalommal csodálatos, tiszta, ízléses, olyan, amit azonnal elfogadnál otthonodnak.

 


Edit, a tulajdonos régen dédelgetett álma valósult meg ebben a házban 3 évvel ezelőtt. Mindent hátrahagyva Gödről költözött férjével a Balaton északi lankáira, hogy belevágjon élete legnagyobb feladatába.
 


Rengeteg munka, áldozat és szeretet épült a téglákkal együtt a Pastel Vendégház falai közé, melynek ebben az életformában sosincs vége. Olyan helyet szerettek volna teremteni, ahova ők maguk is szívesen járnának.

Kényelmes, de nem luxus, igényes, de elérhető.

Azt hiszem sikerült.

 

 

 A „felnőttbarát” iránytól eleinte kicsit tartottak, de a visszajelzések azt mutatják, hogy

megérte bevállalni ezt a vonalat.A ház napi teendőit Edit viszi – ha éppen nem külföldön fejleszti tudását – imádják a vendégei, van is miért, hiszen valami csodálatos adottság folytán már első találkozáskor tudja, hogy ki vágyik hosszú beszélgetésekre és ki az, aki minél előbb szeretne magányba vonulni a szobájába, vagy épp egy jó könyvvel a teraszon a fák árnyékában megbújó párnák közé.
 


Bármily hihetetlen is, a ház asszonyának két kezét dicséri a tisztaság, az ágyak friss illata, az állandóan változó és mindig jelen lévő friss virágok a házban. Edit nem sajnálja idejét a vendégeitől akkor sem ha épp éjszakába nyúlóan kívánnak beszélgetni vagy amikor a szobájukat suvickolja, amikor a reggeli kávéjukat készíti, vagy a meglepetés gyümölcsöt szerzi be a piacon „pusztán vendégszeretetből”.

Nem tudok még egy olyan vendégház tulajdonosról, aki azért töltött fél évet egy luxusszálloda szobalány pozíciójában a saját házának nyitása előtt, hogy megnézze, hogy csinálják a profik.. és azóta is folyamatosan tanul és képzi magát, hogy Ti, Vendégek a legnagyobb elégedettséggel távozzatok.

 

 

 


A vendégház „férfias” feladatait főként Edit férje, Sándor tartja kézben, emellett ő is nagyon szeret a pihenni vágyó lakókkal foglalkozni, nagy-nagy lelkesedéssel lesi minden kívánságukat.
 


A vendégház népszerűsítését és virtuális jelenlétét Laura, Edit lánya irányítja, de persze ha a vendégforgalom úgy kívánja a napi teendőkből is odaadással veszi ki részét.
 


A Pastel Vendégház azon házak közé tartozik, ahol a tulajdonosok folyton újításokon, fejlesztéseken törik a fejüket. A közeli jövőt illetően egy reggeliző és brunch – kialakítását tervezgetik, ahol angol reggeli, francia croque – ok, buggyantott tojás, vidám és laza hangulat várná a vendégeket reggeltől  ebédidőig, hogy aztán mindenki kellő energiával vesse bele magát a balatoni vitorlázás, kerékpározás, kirándulás élményeibe.

 


Tölts el néhány napot Balatonfüreden a Pastel Vendégházban: www.pastelguesthouse.com 


Írta: Ruff Emese
 

 

 

Tündérek és manók földjén

TÜNDÉREK ÉS MANÓK FÖLDJÉN

 

AVAGY A TATAI FÉNYES TANÖSVÉNY ELVARÁZSOLT LÁPVILÁGA

 

 

 

 

 

Kinek Mordor, kinek Tündérek és Manók világa

Itt akkor is egy elvarázsolt erdőben sétálsz, ha nem hiszel a mesékben.

 

Nyáron tele van élettel, Holdfényben hátborzongató,

Tavasszal szerelmes és színes, Télen jeges, mégis élettel teli

 

 

 

 

 

 

Egy elvarázsolt láperdő, melynek mélyére pallósor visz.

Utad során békák és madarak hangos és változatos koncertje kísér. Lépteid hódok lakhelye mellett, csodás madarak fészkei közelében, sűrű lombkorona alatt és föld alól feltörő, buborékokat fújó, bugyogó víz alatti források felett halad.

 

A kristálytista vízben búvárfelszerelés nélkül figyelheted a vízi élőlények világát, a halak útját, különböző színű békák életét, vízipókok táncát és a ráérős teknősök lazítását.

 

 

 

 

 

 

Megnézheted, hogyan egyensúlyoznak a hatalmas égerfák saját lábaikon az ingoványos talajban, miközben a sárga virágú rence rovarfogó tömlői gyanútlan apró vízi élőlényeket ejtenek rabul.

 

Az Élmény-tavon a fehér és rózsaszín árnyalataiban pompázó tündérrózsák százai várják, hogy helyet foglalj az egyik ladikban és egy kötél segítségével áthúzd magad a túlpartra, majd egy függőhídon visszasétálj és a pihenő mólón láblógatva üldögélj és gyönyörködj az elveszettnek hitt csodában.

 

 

 

 

 

Ugyanis a Tata környékén (is) szorgalmasan pöfékelő felszín alatti karsztforrások tevékenysége a 20. század közepén zajló bányászatnak köszönhetően alábbhagyott, a források elapadtak, óriási károkat okozva ezzel (többek között) a környező élővilágnak is.

 

Ám a bányászat beszűntetése utáni évtizedekben a természet gyógyulásnak indult, a források új erőre kaptak és a megújuló lápvilág ismét élettel telt meg.

 

 

 

A Tatai Fényes Tanösvényen ma egy olyan elvarázsolt láperdőben sétálhatunk,

ahol korábban senki sem járt.

 

A feltörő langyos forrásvizek különleges mikroklímát biztosítanak, több mint 300 csak itt élő növényfaj és ritka állatfajok számára, így nyújtva különleges élményt az ide látogatóknak.

 

 

 

A tanösvény területén profin karbantartott, szemétmentes környezetben töltődhetünk és gazdagodhatunk, a kihelyezett ismertető táblák rengeteg érdekességgel szolgálnak, de szakvezetés is kérhető.  

 

 

 

 

 

A kapun belépve egy lápvidékre csöppensz, békák, teknősök, bakcsók, hódok, jégmadarak,

baglyok, ezernyi szitakötő és pillangó világába.

 

A tanösvény munkatársai kedvesek és kérés nélkül is szakszerű információkkal és tudnivalókkal

szolgálnak mielőtt nekivágsz az útnak.

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan találsz ide?

 

A Tatai Fényes Fürdőt válaszd célállomásként, ugyanis ennek sorompós bejáratán áthaladva, majd balra indulva rövid sétával közelítheted meg a tanösvény bejáratát.

A sorompó előtt jobbra árnyékos parkolóban hagyhatod az autód.

 

Hasznos tipp:

különösen, ha gyerekekkel érkezel érdemes szúnyogriasztót, naptejet, távcsövet, váltóruhát, váltócipőt is vinni (ez egy vizes program).

 

http://www.tataifenyestanosveny.hu/

 

 

 
 


Írta: Ruff Emese